Nordlysfestivalen med egen festivalutstilling:

Blikk på egen landsdel

I år vises det i forbindelse med Nordlysfestivalen en egen festivalutstilling. Fire nordnorske kunstnere viser sine bilder.

MONTERING: Torsdag ettermiddag starta monteringa av utstillinga «View 4 The North». Utstillerne Eva Skulgam, Bjørn Elvenes og Hanne Synnøve Nilsen med utstillingas kurator, Kristin Josefine Solstad fra KunstsentralenNord stående bak. Knut Fjørtoft var ikke kommet da bildet ble tatt.Foto: Helge Matland  Foto: Helge Matland

kultur

«Views 4 The North», som er festivalutstillingas tittel, er ei kollektiv salgsutstilling med fire nordnorske samtidskunstnere som virker, inspireres og lever her nord.

Hanne Synnøve Nilsen, Bjørn Elvenes, Eva Skulgam og Knut Fjøra Fjørtoft kaster hver på sin måte et blikk på det nordnorske i landskap og kultur.

– Hva du ser, sitter i kunstnerens opplevelse av det han har sett. Hva du opplever, sitter i ditt eget sinn som betrakter, sier Kristin Josefine Solstad fra KunstsentralenNord som har kuratert denne utstillinga som skal vises i Kulturhuset under hele Nordlysfestivalen.


Se bildene fra Kongsbakken-elevenes lunsjkonsert

Fredag spilte elevene på musikklinja ved Kongsbakken den første av to lunsjkonserter på Hålogaland Teater.

 

Natur og kultur

De fire kunstnerne har hver sine innfallsvinkler til noe av det som særpreger den nordnorske landsdelen. Særpreget finner de majestetiske blå fjell, den sarte flora, i hverdagslig virke og glede fra kystmiljø, og i den magiske mytologi i steinformatur.

– Hvert kunstnerskap hyller musikaliteten og lyset i det nordnorske landskap med de visualiseringene de presenterer i sine verk, sier Solstad.


I dag åpner Nordlysfestivalen 2017:

Ilddåp for Line Fusdahl

Hun merker litt sommerfugler i magen, Line Fusdahl som er klar for sin første festival som direktør for Nordlysfestivalen.

 

Fjell og flora

Bjørn Elvenes er kunstneren bak det storslåtte prosjektet «Blåbyen Sortland» som har som målsetting at blåfargen skal prege alt av bygninger i den vesterålske byen. Da er det kanskje heller ikke så overraskende at det også er mye blått i de barske, snødekte fjellandskapene han presenterer i denne utstillinga. Men han har også funnet plass til et maleri som bryter med hovedfargen i paletten til denne maleren som har si utdanning fra Kunstakademiet i Krakow.

Eva Skulgam er utdanna gartner og selvlært som maler. Da er det også blitt naturlig for henne å la botanikken få sin plass bildene. I sine fire bilder plasserer hun linnea, blåklokke, torvull og strandrug inn i vart nordnorsk lys og rolige landskap med både kyst og skog.


Lokale sangtalenter på Kongsbakken fikk operagave

Elevene ved Kongsbakken videregående skole skal bidra på Nordlysfestivalens lunsjkonserter i år også. Nå får musikkelevene en ekstra gulrot.

 

Hender og hode

Hanne Synnøve Nilsen, som har sitt virke på Vannareid, og aktiviteten og stemningene på fiskebruket fyller hennes malerier; her er realisme i motivvalget, men lysheten og klarheten i fargevalget har ikke så mye å gjøre med det vi tenker på som realismens epoke i kunsthistorien.

Knut Fjørtoft, den eneste av firkløveret som viser grafiske arbeid i denne utstillinga, vender i større grad blikket innover i vårt sinn med de håndtrykte bildene «Spacecandy», «Introvert» og Outrer», selv om det også er natur i en abstrahert form å finne også hos tromsøkunstneren som bor og arbeider i Senjahopen hvor han også driver sitt eget Galleri Segla.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur