Etter et halvt år med venting åpner utstillingen til Ståle

Torsdag åpner utstillingen «Takk for at du venter (din samtale er viktig for oss)» av Ståle Gerhardsen på Krane Galleri.

Bruker humor: Ståle Gerhardsen liker å bruke humor når han lager titler til maleriene. Her med «Nydusjet og småsulten» og «Naken med pære».  Foto: Jenny Ovlien Frisholm

kultur

Utstillingen handler om tid, og det å vente. I august skrev iTromsø om utstillingen som nå åpner på Krane Galleri.

– De som leste artikkelen ble en del av kunsten. De ble en del av ventinga, sier Ståle Gerhardsen.

– Jeg liker å knagge kunsten min og komme på konsepter. Nå går alt så fort, vi snakker til hverandre og ikke med hverandre. Maleriene mine har en slags ro i seg, samtidig som de er eksplosive. Det er malerier av folk som er utålmodige, står i kø og multitasker, sier han.

Viser verdens kjedeligste film

Alle maleriene er laget til utstillingen. Gerhardsen har også laget silketrykk, og en installasjon. Han filmet seg selv sitte i over fire timer i en gammel dreietelefonen og vente mens han drodler.

– Det er verdens kjedeligste film, sier Gerhardsen.

Under utstillingen kan publikum selv løfte av røret til telefonen og høre ventemusikk av jazzmusikeren, og Gerhardsens venn, Ola Kvernberg.

Produserer hele tiden

Ventemusikk: Publikum kan høre på ventemusikk av jazzmusiker Ola Kvernberg hvis de løfter av røret på telefonen. Tegningen ved siden av laget Gerhardsen mens han satt fire timer i den samme telefonen og drodlet.  Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Kunstneren bor i Trondheim. Han har nylig gitt ut bok, blitt kåret til årets trønderske designer, og nå holder han to separatutstillinger samtidig.

– Jeg venter aldri og har høy hastighet. Jeg er helt åpen og tar inn alt av inntrykk. Når jeg produserer får jeg litt pause, jeg blir zen. Det er umulig for meg å ikke lage ting, jeg tegner hele tiden. Jeg tar inn alt så noe må jo noe ut, sier han.

Solgte bilder før åpningen

Utstillingen varer fram til 3. mars, men daglig leder, Cathrine Krane Vassmyr, oppfordrer folk til å komme tidlig.

– Noen bilder er allerede solgt. Det kan hende noen kjøpere må hente kunsten før utstillingen er over. Det kan være lurt å komme i løpet av de to første ukene så man får med seg alt, sier hun.

Ønsker å høre publikums tolkning

Under åpningen torsdag vil Gerhardsen være til stede. Det både gleder og gruer han seg til.

– Jeg føler meg sårbar. Det er greit om folk ikke liker kunsten min så lenge de bryr seg, sier han.

Gerhardsen ønsker å prate med publikum og høre deres tolkninger.

– Det er gøy å se folk reagere på kunsten min. Jeg liker å høre hvordan folk tolker den. Ofte kommer de med tolkninger jeg ikke har tenkt på. Det er en berikelse for meg, sier han.