– Dette blir den feteste kulturmønstringen i hele Norge

For 20 år siden startet UKM-ungdommens kulturmønstring på Sommerlyst ungdomsklubb. I år er ungdomsmønstringen tilbake, men på "nye" Sommerlyst skole.

God Stemning: Det har vært mye jobb i forkant og flere lange dager venter Jenny Hansen (16 fra venstre), Victoria Figenschau (16) og Kine Davidsen (16), men det setter ikke en demper på det gode humøret. 

kultur

Mandag 27. februar starter årets første arrangement i UKM med åpning av kunstutstillingen, før det hele avsluttes med hovedforestillingen den 5. mars.

– Dette blir den feteste kulturmønstringen i hele Norge. Tromsø leverer allerede den desidert beste forestillingen i Troms, hevder Erling Solvang, kommunekontakt for UKM.

– Hjemme igjen

Vi er best: Erling Solvang er kommunekontakt for UKM i Tromsø og er glad for å ha fått UKM hjem til Sommerlyst. Han påpeker også at årets UKM blir den feteste kulturmønstringen i hele landet. 

Den første kulturmønstringa i Troms fylke startet i 1997 med tyve deltakere. Tallet har steget betraktelig de siste årene. I år ventes det rundt 250 deltakere.

– Jeg føler at UKM hører hjemme her på Sommerlyst. Det er minst like bra her som på Kulturhuset, for infrastrukturen her på skolen er helt fantastisk, forteller Erling Solvang.

Presseansvarlige Jenny Hansen (16) og Victoria Figenschau (16), i tillegg til artistansvarlig Kine Davidsen (16) har stor tro på årets UKM-utgave.

– Mønstringa har vært rundt omkring i byen de siste årene. Det blir gøy å se hvordan vi klarer å ordne med lys, lyd og scene her på ny-skolen, sier jentene.

Ungdommene styrer

Sommerlyst skole: Her skal årets kulturmønstring huse flere hundre håpefulle ungdommer, som skal delta på årets tyvende utgave av UKM i Troms fylke. 

Det er lagt opp til at det er de unge som skal styret showet både på og utenfor scenen.

– Jeg var med i fjor og jeg stortrivdes med å arrangere, sier Jenny Hansen.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende før, så det blir spennende å prøve noe helt nytt, sier Victoria Figenschau.

Ungdommene har fortsatt noen lange dager i vente før det hele braker løs.

– Det har vært mye jobb, men det er artig å ha ansvaret for noe så stort som UKM. Det kommer til å bli verdt alle timene vi legger ned, for det blir utrolig gøy å se resultatet når det hele starter i slutten av måneden, sier trioen.

UKM for alle

UKM er en åpen arena for ungdom som driver med forskjellige kulturelle aktiviteter. Det er lagt opp slik at det skal være artig for ungdommer å delta, uten det store konkurransepresset.

– Holder du på med musikk, fotografi, kunst, dans, filmlaging eller lignende er det bare å hive seg rundt og øve inn et show til årets mønstring, sier Erling Solvang.

Ungdommer kan melde seg på med egne innslag i Tromsø. De kan så gå videre til fylkesmønstringen i Troms, som holdes på Finnsnes.

– UKM er veldig sosialt og inkluderende, i tillegg er det fint at unge talenter får muligheten til å vise seg fram, sier Jenny Hansen (16), Victoria Figenschau (16) og Kine Davidsen (16).

Høyt nivå

UKM nærmer seg: Jenny Hansen (16 fra venstre) og Victoria Figenschau (16) skal være med å arrangere UKM 2017. Den ene har lang erfaring når det kommer til UKM, mens den andre er helt ny. Begge gleder seg stort til kulturmønstringen som starter 27. februar. 

UKM er en landsomfattende mønstring som hadde over 20.000 deltakere i hele Norge i fjor. Det er bygd opp slik at det først er en kommunemønstring, så fylkesmønstring før det blir den store UKM-festivalen til slutt.

– Nivået pleier å være ganske høyt. Det er mange som har klart å komme seg langt, fra dem som starter her i Tromsø, sier Jenny Hansen som har vært deltaker de tre siste årene.