Premiere på "Mitt hjem – Mi Rouktu"

Flukten fra Nord-Norge

Elevene ved musikk, dans, drama på Kongsbakken videregående skole markerer samejubileet med forestillingen «Mitt hjem – Mu Ruoktu» på Kulturhuset fredag og lørdag.

På flukt: Maria, spilt av Ylva Solberg, og Amira, spilt av Vilde Mari Guttormsen i "Mariamira".  Foto: Tom Benjaminsen

Danser årstidene: Elevene på dans fremfører "Dagene går, og nettene" inspirert av Nils-Aslak Valkeapääs diktsamling "Vindens veier".   Foto: Tom Benjaminsen

kultur

For abonnenter: Stor bildeserie fra forestillingen.

– Det er viktig å kunne hente fram det samiske i hverdagen, særlig når vi bor i det område vi gjør. Det er flott at vi har kunnet gjøre dette med denne forestillingen, sier Jeanette Selnes Flosland, avdelingsleder for musikk, dans, drama ved Kongsbakken vgs.

Forestillingen ble vist for første gang torsdag med en skoleforestilling. Torsdag og fredag kveld vises forestillingen på Kulturhuset, mens teaterstykket "Mariamira" også vil bli vist på Hålogaland Teater under festivalen Den Unge Scene (DUS).

En forestilling i tre deler

Forestillingen er tredelt der musikk, dans og drama har hver sin del av forestillingen. Dramaelevene åpner forestillingen med stykket «Mariamira», skrevet av Siri Brock Johansen i samarbeid med elevene.

– Elevene har kommet med sine egne ideer og vært med på å skrive, sier Flosland.


Hyener slipper løs på KULTA

Teatergruppen ACT spiller forestillingen «Hyener» på KULTA denne helgen.

 

To historier om flukt

I «Mariamira – en fortelling om FLUKT» møter vi Amira, spilt av Vilde Mari Guttormsen, som har flyktet fra Damaskus i Syria til Hammervåg med moren sin. I løpet av det timelange teaterstykket flettes Amiras historie sammen med Marias. Maria, spilt av Ylva Solberg, bor i Hammervåg under andre verdenskrig.

Trekker paralleller

Gjennom teaterstykket får vi høre Amira fortelle om sin flukt over Middelhavet og Maria sin reise sørover i båt, vekk fra et nedbrent Nord-Norge. Teaterstykket bytter mellom nåtiden og andre verdenskrig, men de to historiene opptrer også samtidig. Nordmenn i Oslo under andre verdenskrig klager over flyktninger nordfra og, mens nordmenn fra i dag sier seg enige. Anne Marte Sætaberget spiller lillebroren til både Amira og Maria. Moren er spilt av Trine Jeanette Sørensen. Som Amiras mor bruker hun hijab, i rollen som Marias mamma har hun byttet til skaut.


Se bildene her

Over 100 elever skal markere samejubileet med forestilling

Over 100 musikk-, dans- og drama-elever ved Kongsbakken VGS markerer 100-årsjubileet for samenes første landsmøte.

 

Finner støtte i hverandre

Jentene deler familie, historie, og en opplevelse av at menneskene rundt ikke forstår dem, og tapet de føler på. De finner forståelse hos hverandre. Tittelen fletter jentenes navn til ett, i teaterstykket blir livene deres smeltet sammen.

Danser seg gjennom årstidene

I andre del av forestillingen danser elevene fra danseavdelingen seg gjennom årstidene i Nord-Norge med forestillingen «Dagene går, og nettene».

– Elevene har selv laget koreografi i samarbeid med lærerne, sier Flosland.

«Dagene går, og nettene» er inspirert av Nils-Aslak Valkepääs diktsamling «Vindens veier». På et lerret bak danserne vises naturbilder fra de ulike årstidene.


– Dette blir den feteste kulturmønstringen i hele Norge

For 20 år siden startet UKM-ungdommens kulturmønstring på Sommerlyst ungdomsklubb. I år er ungdomsmønstringen tilbake, men på "nye" Sommerlyst skole.

 

Komponert egen musikk

"Borga" er forestillingens siste del. Her fremfører musikkelevene egenkomponert musikk.

– De har tatt utgangspunkt i joik, sier Flosland.

Elevene har fått hjelp av musikerne Andreas Fliflet, Liv Rundberg, Herborg Rundberg, Kristian Svalestad Olstad og Ande Somby Musikken er preget av det samiske. Det blir sunget på norsk og samisk, og på flere av låtene joiker elevene. Forestilling avsluttes med et fellesnummer der elevene fra dans og drama akkompagnerer musikkelevene i en felles joik.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur