Lanserer nordlysbok i Latvia

Barneboken «Jakten på nordlyset» har blitt en suksess i Nord-Norge. Nå lanserer forfatter Cecilie Lanes og illustratør Ilze Dambe boken i Latvia.

LANSERER: Forfatter Cecilie Lanes (til høyre) og illustratør Ilze Dambe lanserer fredag ei ny barnebok på latvisk. Foto: Ragnhild Enoksen 

kultur

Cecilie Lanes (44) har siden 2008 gjort stor suksess med barnebøkene hun skrev sammen med – og for – sine egne barn, «Trolljakten» og oppfølgeren «Jakten på Nordlyset». Til sammen har hun solgt 28.000 eksemplarer og bøkene er oversatt til 13 språk, inkludert nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

Fredag lanserer Lanes «Jakten på nordlyset» i Latvia, og i april følger en kinesisk utgave av barneboken, samt en egen app på engelsk, tysk og norsk.

LES OGSÅ: Gjør boksuksess på engelsk

Introduksjon av ambassadøren

– Ilze Dambe, som jeg har jobbet med tett siden 2008 og som har illustrert begge bøkene, er fra Latvia og bor i Riga. Trykkeriet jeg bruker er også latvisk. Jeg har nesten vært mer der enn hjemme i Lyngen de siste årene, så det er naturlig for meg å lansere boken også der. Vi gjorde det samme med «Trolljakten» i 2014, forteller Lanes.

Norges ambassadør til Latvia, Steinar Egil Hagen, vil introdusere boken under lanseringen.

– Vi har fått veldig god støtte fra ambassaden, og jeg gleder meg til å treffe ambassadøren. Det blir store greier, sier forfatteren.

Ifølge Lanes vil det kun trykkes 500 bøker i første omgang på latvisk.

– Det handler mer om å bygge opp Troll-Olav, karakteren i bøkene, som merkevare. Vi skal også trykke opp 10.000 gavekort når bøkene går i trykken, sier hun.

LES OGSÅ: Tidenes turistboom i Tromsø

Vurderer erotikk

Lanes medgir at nå som barna begynner å bli voksne, er det ikke lenger like aktuelt for henne å fortsette å skrive barnebøker.

– Nå har vi holdt på med dette i nesten 10 år, og det krever et enormt tett samarbeid. I tillegg har jeg hatt ansvaret for distribusjonen selv gjennom mitt eget forlag. Bare denne uken har jeg vært innom tre hurtigruter og Polaria. Jeg har egentlig nok med å bare effektuere ordrer, sier hun og ler.

– Dersom jeg skal skrive ei ny barnebok, så blir det ikke før jeg blir bestemor. Da skriver jeg kanskje noe sammen med – og for – barnebarnet, legger hun til.

– Du sier du er ferdig med barnebøker for nå. Hva med litteratur for de litt eldre?

– Jeg har tenkt litt på det, og har noen manus liggende, men det er erotikk! Jeg vet rett og slett ikke om jeg tør å satse på den sjangeren, innrømmer Lanes og ler.