Setter opp forestilling om krigshistorien i Nord-Norge

Danseren Simone Grøtte setter opp sin krigsforestilling på Festspillene i Nord-Norge.

DANSEFORESTILLING: Simone Grøtte setter opp nordnorsk krigshistorie som danseforestilling under Festspillene i Nord-Norge.Foto: Privat  Foto: Privat

MUSIKALSK ANSVARLIG: Med seg har Simone Grøtte tatt med seg ektemannen Herman Rundberg som komponist.Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen

kultur

Med lydopptak fra sin egen bestefars krigsmemoarer setter danseren Simone Grøtte opp en forestilling som tar for seg Nord-Norges krigshistorie. Med det som utgangspunkt håper hun at flere publikum skal lokkes til dansescenen.

– Det er en storproduksjon som har premiere på åpningsdagen under Festspillene i Nord-Norge til sommeren, sier Grøtte, som er regissør for forestillingen.


 

Fem dansere og NOSO

Selv skal hun ikke delta som danser, men har med seg fem artister som skal svinge seg tett på publikum.

I tillegg har hun fått sin ektemann, Herman Rundberg, til å komponere musikken som NOSO skal fremføre. Prosjektet, som har fått navnet «Glemt», har et budsjett på omtrent to millioner kroner og Grøtte har arbeidet med dette jevnt og trutt i fem år.

– Det blir mange referansepunkter med blant annet tvangsevakueringen og andre viktige hendelser under krigen. Det er rett og slett skildringen av det lille mennesket i det store bildet og rette fokus mot vår del av denne historien, sier Grøtte.

– Det som er spesielt med dans er at du som publikum kan tolke selv. Jeg ønsker å belyse flere historier fra krigen. Min bestefar var barn da det var krig, men vi tar også med dem som kjempet i fronten, sier Grøtte.


Tromsø-ekteparet underholder på årets TV-aksjon

Tromsø-ekteparet Simone Grøtte og Herman Rundberg skal fremføre både låter og dans under årets direktesendte TV-aksjon. De gleder seg til å dele scene med Sting.

 

Ikke bare sorgen

– Det blir mye dynamikk og samspill mellom dans og musikk. Jeg er fryktelig glad i å lage musikk til dans, sier Herman Rundberg, som er kjent som trommeslager i Violet Road.


Gir ut musikk fra forestilling

Med god tilbakemelding fra musikken i danseforestillingen «Mannen som stoppet hurtigruta» har Herman Rundberg valgt å slippe låten «Vi syr».

 

Selv om mye av krigshistorien i Nord-Norge er trist og alvorlig, er det ikke bare bekmørke temaer som tas opp i forestillingen.

– Det er også en del glade hverdagshistorier og humor i forestillingen, sier Grøtte, som har brukt historiker Arvid Petterson som konsulent.

– Vi bruker hans lydopptak, og forestillingen blir på mange måter aktuell med tanke på krigsmedaljene som har vært i vinden i det siste. Det er veldig sterkt å jobbe med materialet. Ikke bare fordi det er utgangspunkt i min bestefar, men det er også mange sterke historier, sier Grøtte, som satser på at forestillingen skal få en landsdekkende turne etter hvert.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur