Hålogaland Teater tilbake i folkets tjeneste

Befriende friskt fra Sveen

Med «Nordting» henter Amund Sjølie Sveen politikken tilbake til kunsten, og gjør det med eleganse og overbevisning.

5

kultur

Sjølie er nådeløs i sin direkte og usminka kritikk av makta, politikere og storkapitalen. Han stiller seg kompromissløst på folket side; vår egen råderett over våre felles ressurser er et overordna mål.

Folkeforsamling

Forestillinga har form som ei folkeforsamling, som Sveen selv karakteriserer det som. Han setter ulike temaer på dagsorden med ønske om at vi skal tenke gjennom viktige spørsmål, enten det dreier seg om makt, eierskap eller kunst. Selv er han ikke redd for å tone flagg med sine egne standpunkt, og han gjennomfører avstemminger blant publikum i spørsmål rundt det som er temaet for forestillingene, og det kommer ikke til å bli det samme fra kveld til kveld i Hålogaland Teaters prøvesal.

Grundig til verks

På premièren går han grundig til verks, og begynner med historien helt tilbake til da menneskene inntok de nordlige kyster ettersom isen trakk seg tilbake for rundt 10.000 år siden – tiltrukket av den liv- og matgivende fisken i havet som det bare var å forsyne seg av etter behov.

«Og når de ikke fiska, så sang de». Også den gang hadde kulturen en sosial funksjon. Den skapte fellesskapsfølelse.

«Vi må vite kor vi har vært før vi vet kor vi skal gå», var Amund Sjølie Sveens begrunnelse for den historiske gjennomgangen.

For rundt 1.000 år siden starta kolonialiseringa. Og implementering av det norske storsamfunnets kultur i vår nordlige landsdel var en del av den, forteller Sveen fra talerstolen, og lar heller ikke sitt vertskap Hålogaland Teater slippe unna kritikken, teatret som har gått veien fra å være i folkets tjeneste til å servere sitt publikum tangatruser.

Med eleganse

Han fyller rollen som en virkelig stor agitator og folketaler, og jeg tror han klarer det uten å støte fra seg de i publikum som sliter med å følge hans politiske standpunkt.

Viktige grunner til det er at han gjør dette med eleganse og ikke uten glimt i øyet selv om standpunktene hans er krystallklare.

Gjester

«Nordting» er ikke ei forsamling hvor politikerne får slippe til i debatten. Her rår Amund Sjølie Sveen, og resten av forsamlinga får si sitt gjennom avstemningene.

Men til hver forestilling har han invitert ulike aktører på den politiske arena til å holde ei innledning.

På premièren var det Roger Ingebrigtsen som stilte opp og snakka om sitt forhold til Nord-Norge. Senere kommer ei lang rekke personer fra politikk, kirkeliv og akademia.

Forestillinga løses også opp ved å slippe til musikalske gjester. På premièren var det bandet A Million Pineapples, Det norske mannskor av 1995 og Sør-Tromsøya Skolekorps. Senere kommer strykere fra NOSO, Bonbons, Igor Shaytanov, Per Martinsen og Mental Overdrive, Niko Valkeapää, Tore Bruvoll og Nasra Ali Omar, for å nevne noen.

Fakta

Navn: «NORDTING»

Regi: Amund Sjølie Sveen

Medvirkende: Amund Sjølie Sveen, Liv Hanne Haugen, Erik Stifjell

Innleder: Roger Ingebrigtsen

Musikalske innslag: Det Norske Mannskor av 1995, Sør-Tromsøya Skolekorps, A Million Pineapples

Première, Hålogaland Teater, Prøvesalen, 23.03.2017