Tromsø-talenter til Det Norske Teatret

Den unge gjengen med skuespillere fra Kulta får sjansen på landets største teater torsdag.

SKUESPILLERE: Maiken Losoa, Hege Hind, Anna-Elise Hanssen, Kajsa Rundberg, Dina Brattlie, Anna La Bras, Astrid Aakvaag Glomstad Sunniva Helene Bjerkmo, Solveig Baumgartel, Synne Haugstad, Caroline Bjørkvik, Carl Henrik Haseid og Kevin Berro.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

kultur

Skuespillerne, i alderen 14 til 20 år, har opptrådt sammen siden i fjor høst – og har sin opprinnelse i tre forskjellige teatergrupper ved scenekunsthuset Kulta i Tromsdalen. Gjennom det landsdekkende ungdomsteaterprosjektet Den Unge Scene (DUS), er skuespillertalentene valgt ut til å opptre ved Det Norske Teatret.

Utvelgelsen fant sted på Hålogaland Teater i februar, i konkurranse med en rekke andre teatergrupper fra Troms og Finnmark, om å få representere regionen på DUS-festivalen på landets første privateide teater.

LES OGSÅ:

Feirer 25 år med stort variety show

Tromsdalens kultursenter, Kulta, fyller 25 år i 2017 og sparker i gang feiringen i kveld.


Drømmer om Kjosås

– Det var supergøy og litt uventet at vi fikk så bra respons og mye applaus på HT, sier Kaisa Rundberg.

Ambisjonene til scenekunstnerne, der vi finner en del elever fra dramalinja ved Kongsbakken videregående skole, er det ingenting i veien med.

– Gir en opptreden på Det Norske Teatret dere ekstra motivasjon til å satse på karrierer som profesjonelle skuespillere?

– Ja, lyder det i kor – før det kommer fram at enkelte er svært interesserte i å treffe sin store helt: Den Det Norske Teatret-aktuelle skuespilleren Frank Kjosås.

LES OGSÅ:

Disse er fremtiden til Kultur-Tromsø

I år deles Tromsø kommunes kulturstipend for ungdom mellom fotograf Daniel Lilleeng (19) og multitalentet Kaisa Rundberg (17).


Skal skjerpe dialekten

Sammen med regissør Anethe Alfsvåg valgte teatergruppa å spille stykket «Hyener» av svenske Anders Duus.

– Det er et tungt stykke om jenter som ikke passer helt inn, og velger å bryte en del normer – men temaet var relevant for oss, sier Maiken Losoa.

Flere av skuespillerne poengterer at det er mye humor i stykket, der skuespillerne Carl Henrik Haseid og Kevin Berro er de eneste mannlige alibiene. Et visst press for å levere på scenen skinner også igjennom, i samtale med ungdommene.

– Forfatteren av stykket skal være til stede, som er veldig kult, legger Kaisa Rundberg til.

– Det gjelder å skjerpe dialekten, og snakke tydelig – slik at folk sørfra forstår hva vi sier, Astrid Aakvaag Glomstad, og bryter ut i latter.

LES OGSÅ:

Nordlysfestivalen:

Lager dukketeater basert på bestselger

Dukketeateret har solgt fulle hus i Chicago og London. Nå er de klare for Tromsø.


Fremtidige teaterproffer

Den unge teatergruppa reiser til hovedstaden sammen med regissør Alfsvåg og produsent Julia Andersen. Musikeren Håkon Rundberg er for anledningen hentet inn som lydmann, for å forsterke skuespillertroppen ytterligere.

Alfsvåg og Andersen er bombesikre på at det finnes en rekke fremtidige profesjonelle skuespillere, blant gjengen som reiser til Det Norske Teatret.

– Jeg ser også fremtidige regissører og produsenter i denne gruppa, mener Alfsvåg.