Gir ut bok og musikk om fordommer og fremmedfrykt: – «For folk flest» er et populistisk slagord

Da Hans Martin Austestad skulle lage ei ny plate, ville han finne en original måte å presentere musikken på. Det resulterte i plata «For folk flest» og boka med samme navn.

KUNSTNER: Hans Martin Austestad har gitt ut plata og boka «For folk flest» 

kultur

Austestad har lang fartstid i musikkverdenen, med blant annet utdannelse fra Norges musikkhøgskole i Oslo. I 2015 kom han med sitt første soloprosjekt «Austestad», inspirert av 60- og 70-tallsrocken.

Ville prøve noe nytt

I mars 2017 kom plata «Folk flest», tilhørende ei bok med prosatekster og bilder. I tillegg har han invitert et par skribenter for å skrive tekster til boka. Blant dem finner vi Sana Aoun, fribyforfatter som er bosatt i Tromsø.

LES SAKEN: Syriske aviser turte ikke trykke tekstene til Sanaa Aoun. Nå er hun med på norsk bokutgivelse

– Jeg er jo musiker og har jobbet med mange album over flere år. Denne gangen tenkte jeg på å få til en ny måte å presentere musikken på, noe som kanskje er litt mer dyptgående enn det man får på Spotify. I tillegg ville jeg lage noe som fokuserer på det jeg mener er viktig, sier Austestad.

Tilfeldighet

Verket, med tekster, bilder og låter, tar opp fremmedfrykt, fordommer og toleranse i dagens samfunn. Og det var ved en tilfeldighet at akkurat tromsøbosatte Aoun ble en av bidragsyterne.

– Jeg tok kontakt med Linda Kjosaas, som har mastergrad i arabisk, for å høre om hun ville bidra med tekst. Da nevnte hun Aoun som hun hadde hørt fremføre en av sine tekster på litteraturfestivalen i Lillehammer. Jeg ringte og hørte om hun ville bidra, og det ble hun kjempeglad for, forteller Austestad.

Hverdagsfortellinger

Med utgangspunkt i Hongkong, hvor han ble født som misjonærbarn, tar han blant annet opp flyktningkrisen. Og tittelen på verket, «For folk flest», er ikke tilfeldig.

– «For folk flest» er et populistisk slagord, så jeg prøver å komme med hverdagsfortellinger om møter mellom mennesker og andre kulturer, og fremmedfrykt og fordommer knyttet til det. Jeg syns mediene, som informasjonskanal for å lære mer om tematikken, er veldig tabloide og har et sensasjonalisert bilde av hvordan ting fungerer. Jeg ville lage en nesten satirisk musikk til dette. Jeg tror folk trenger å høre slike hverdagshistorier, sier han.