Tromsø byteater

Forteller ukjent byhistorie

Har du hørt om Lus-Lars, byens beundrede vognmenn eller det berømte «Slaget på Pølsehamna»? Om ikke kan du få et innblikk i byhistorien sammen med Tromsø byteater.

PÅ HISTORISK GRUNN: Alexander Martinsen (til venstre) og Alexander Rindestu i Tromsø byteater skal gjenfortelle byens historie i teaterstykker "Rett og urett". Her er de to på vollen ved Skansen. Foto: Christer Pedersen 

kultur

Neste fredag har nemlig den frie teatergruppa premiere på stykket «Rett og urett» – en uhøytidelig historietime.

– Vi har jobbet med denne forestillingen en god stund nå, vært innom svært mange historiske hendelser, og er nå i ferd med å skrelle vekk mange av disse, forteller skuespiller, Alexander Rindestu.

Ikke tynget av for mye fakta

Ambisjonen har dog ikke vært å lage en vitenskapelig uangripelig versjon av Tromsøs mangehundreårige historie. Det ville vært for kjedelig, mener han.

– Det ble så mye fakta at stykket nesten var som en historisk forelesning, det var ganske kjedelig, forteller Rindestu.

Les også: Lager teater med elektronika og klubbstemning

Obskure historier

Derfor har man prøvd å finne fram til de historiske høydepunktene som kanskje ikke har havnet i de seriøse historiebøkene.

– Vi har prøvd å finne de mer obskure tingene som har skjedd her i byen, forteller Alexander Martinsen.

Han er en av tre skuespillere som skal formidle det historiske teatereposet fra Prelaten-scenen – den tredje er Marius Lien.

En slik obskur historie er opplevelsene til den kjente polarfareren Paul Bjørvig.

Slaget på Pølsehamna

– Han ble tvunget til å overvintre sammen med en kamerat som døde i løpet av vinteren. De hadde mange gode samtaler etter at kameraten døde – de hadde jo tross alt gått på skole i lag, forteller Martinsen.

En annen markant byskikkelse som blir presentert er Lus-Lars.

– Han var veldig kjent i byen. Det var på den tiden da byen var svært delt – og de fattige bodde i Nordbyen og de rike bodde i sør, forteller Rindestu.

Les også: Barnefilmfestivalens ukjente stemmer

Delt by

Slik var Tromsø oppdelt langt inn på 1900-tallet – de sosiale og økonomiske forskjellene var store.

– Slik var det nesten helt fram til når Nelson Mandela kom hit og sa at vi alle sammen var afrikanere, sier Martinsen.

Slaget på Pølsehamna blir også viet oppmerksomhet – sammenstøtet mellom den engelske marinen og den dansk-norske garnisonen i Tromsø i 1812.

– Vi har hatt lyst til å lage en varm og gjenkjennelig historiefortelling for byfolk – og vi har tatt med mye som folk fortsatt har et forhold til, sier Rindestu.

Intervjuet eldre

For å få innspill på den nære historien har man videointervjuet eldre byborgere.

– Vi har vært på Herakleum og gjort intervjuer med folk som bor der om hvordan det var i Tromsø før i tiden, sier Rindestu.

I intervjuene har skuespillerne lært mye.

– Vi visste ikke at vognmennene var så fremtredende i Tromsø. Vi kjente ikke til at det ble drevet transport med hest og vogn helt fram til 1979, forteller Rindestu.

Andre verdenskrig kommer man selvfølgelig ikke unna når byens historie skal fortelles.

Høflige østerrikere

Intervjuene med de eldre byborgerne ga mye informasjon.

– Vi fikk blant annet vite at en stor del av okkupasjonssoldatene kom fra Østerrike, at de var svært høflige – og at det var langt bedre stemning mellom dem og nordmenn enn mellom tyskerne og Tromsøs befolkning, sier Rindestu.

Les også: Tromsø Byteater høster suksess med «Anna og Alfred»