iBevegelse

«En smak av sommer!»

Vi fikk en liten smak av sommer, så ble den plutselig borte. Ifølge meteorologene kan vi bare pakke bort badetøyet for en stund, men la grillen stå. Om vi gjør det, klarer vi forhåpentlig å lokke både sommeren og solen tilbake om vi alle hiver på grillen. Skal vi prøve?

GRILLTIPS: Hilde Anita Sandvoll deler sinne grillvettregler.  Foto: Tom Benjaminsen

kultur

Etter å ha tatt en rund for å sjekke hva som rører seg i grillverden, er min konklusjon klar: Det er en grilljungel der ute! Fortsatt er det svært mange som benytter kullgrill eller engangsgrill.

For dem som bor i leilighet kan en elektrisk grill være en god løsning. Da slipper du å styre med propantanker, trekull eller briketter. Om man har mer avanserte ønsker, er gassgriller tingen. Så finn ut hvilken grill som passer ditt behov før du tar valget.

For det finnes bare muligheter til å lage sommernytelser og skal vil driste oss ut i den svenske TV-kokken Tina Nordstrøms verden, er grønnsaker noe av det «hotteste» å ha på grillen. Jeg snakker da ikke om bakte poteter eller maiskolber, for det meste kan grilles inkludert vannmelon og ananas! Hmm. Ble du sulten nå?

Sunn mat på grillen

Med mottoet «alt kan grilles», skal vi bare våge å være leken og kreativ, eller hente inspirasjon fra kokebøker. For det finnes så utrolig mye sunn og god mat som kan tilberedes på grillen.

Med enkle grep kan du få litt sunnere alternativer, for eksempel ved å bytte ut vanlig potetsalaten med grillede grønnsaker som asparges, squash eller aubergine. Pensle med en god olivenolje og grill grønnsakene til de er lett brunet, eller legg de i folie, så beholder du både smak og aroma.

Grill fisk, ja alle sorter fisk kan grilles, er min påstand.

Pakk den inn i folie og legg den på en gønnsaksseng, og la grillen gjøre resten av jobben.

Som en forfriskende avslutning anbefaler jeg å grille frukt, for eksempel ananasskiver og fersken.

Pensel de med et tynt lag honning og kanel. La frukten ligge på grillen og stek den til honningen begynner å karamellisere. Kan serveres med yoghurt is ved siden av.

Mine grillvettregler

Jeg ble inspirert av fjellvettreglene og laget det jeg kaller for grillvettreglene. Slik kan en grillkvelden blir en hyggelig opplevelse og ikke årsak til nabokrangel:

  1. Legg ikke ut på grilling uten å ha tint opp maten.
  2. Legg ikke ut på avansert bruk av marinader uten trening. Skal du bruke marinade, må du oppbevare marinert mat kjølig før det legges på grillen.
  3. Vis respekt for været og værmeldingen. Plasser grillen slik at grillos ikke blåser rett inn til naboen ved siden av.
  4. Vær rustet mot å blande rå og tilberedt mat sammen, selv på korte grilloppdrag. Ta alltid med utstyret som kreves. Pass på at ferdiglaget mat ikke legges på tallerken hvor rå mat har ligget.
  5. Lytt til erfarne kokker. Vask opp de redskapene du har brukt på rå mat før du bruker de på ferdiglaget mat.
  6. Bruk gjerne ei kokebok og gode arbeidsredskaper.
  7. Grill ikke alene, grillfest med venner er mye morsommere.
  8. Vend i tide. Det er ingen skam og snu. Husk å vende grillmaten jevnlig og flytt den litt rundt på grillen slik at maten blir jevnt stekt.
  9. Spar på kreftene og ha nok energi til å bære engangsgrillen i søpla etter bruk om du griller ute i naturen, NB! I riktig søppel!
  10. Er du klar for en smak av sommer? Fyr opp grillen og nyt! Velbekomme!