Amerikansk street art-legende lager veggkunst i byen

Den legendariske graffitiartisten «Wane COD» er en av gatekunstnerne som maler nye verk i bakgården til Circa og Lugar 34.
kultur

Sørveggen i bakgården til Circa har vært lenge vært kjent i bybildet for graffitien som har prydet veggen siden 2006.

– Det føles ikke så lenge ut siden, så der ser man hvordan tiden raser av gårde, sier daglig leder på Circa, Øivind Sjøvoll.

Verket kom opp i forbindelse med en bakgårdsfest det året, og siden har det blitt et kjennemerke i sørbyen.

Nå males dette over, og en av kunstnerne som sto bak det gamle verket er også med denne gangen.

– Det er jo litt synd å måtte male over, men verket hadde begynt å bli ganske ødelagt. Nå blir det uansett enda bedre, sier «Poeme», som kommer fra Tromsø.

RUTER: Det vil være mulig å kjøpe med seg gatekunst malt direkte på rutekart fra subwayen i New York på Circa på onsdag. 

Anonymt

I tillegg til «Poeme», er «StayOne» fra Oslo og den amerikanske graffitilegenden «Wane COD» involvert i prosjektet.

Sistnevnte er en av dem som startet det hele på undergrunnsbanen i New York, hvor kunstformen har sin opprinnelse.

Kunstneren ble født i London, men flyttet til New York som syvåring, hvor han fremdeles holder til. Han var en av de mest dominerende artistene på 80-tallet, og har besøkt Norge flere ganger siden 1992.

– Det hele startet med å male togvogner på undergrunnsbanen. På den måten fikk vi spredd kunsten ettersom vognene beveget seg rundt i byen. Slik har kunstformen også spredd seg globalt, sier «Wane COD».

I gatekunstmiljøet går det helst i pseudonymer. Ingen er villig til å få ansiktet sitt på trykk, og mange kjenner ofte ikke kunstnernes identitet. «Wane COD» tror at det er noe med mystikken som appellerer til mange.

– Man kunne se malerier på en togvogn og aldri finne ut hvem som hadde laget det. Slik er det selv i dag. Det handler om kunsten, ikke ansiktene.

Utstilling

De tre kunstnerne startet på veggen på mandag og skal være ferdigmalt på onsdag. Da blir det avslutningsfest og utstilling på Circa, hvor det også blir mulig å kjøpe et lite stykke av New York.

– Jeg maler design direkte på rutekart fra undergrunnsbanen, og har med 30 bilder som skal vises fram, sier «Wane COD».

At det er nettopp rutekart som blir brukt som lerret gjenspeiler gatekunstens nære bånd til kollektivtrafikken, og amerikaneren forteller at verkstedet hans er fylt opp av deler av gamle togvogner som han maler direkte på.

Stuerent

Veggdekoreringen bak Circa er en del av en lengre turné i Nord-Norge, i regi av OFT-Shop, som er en butikk rettet mot gatekunstmiljøet.

Oslo-baserte «StayOne» står bak det praktiske med turneen, og var bestemt på at crewet måtte innom Tromsø.

– Da det hele ble planlagt og byer skulle velges, sa jeg at vi måtte komme oss nord, og sånn ble det, forteller han.

«StayOne» har holdt på i 15 år og levert kunst til festivaler og eventer, holdt egne utstillinger og laget design for artister som Warlocks og Nils m/Skils. Han mener graffiti som kunstform er i ferd med å bli stuerent.

– Kulturen har utviklet seg veldig de siste årene. I 2012 engasjerte for eksempel Tønsberg kommune graffitimalere til å dekorere asfalten på hele torget. Dette skulle deretter graves over, slik at fremtidens arkeologer skulle finne det, forteller han.

Reaksjonene som kom var ifølge kunstneren noe overraskende.

– Da det skulle graves ned kom det tilbakemeldinger fra irriterte pensjonister, som heller mente det burde settes pleksiglass over.