Mandag opptrådte danserne Loan TP Hoang og Maya Mi Samuelsen på Stortorget for å lokke publikum til Karlsøyfestivalen. Med improvisert dans beveget de seg rundt på torget og i Storgata for å dele ut festivalprogrammer og ønske folk velkommen.

– Alle burde komme på Karlsøyfestivalen denne uka, for hvem vet hva som skjer til neste år? spør Hoang.

Selv har hun vært på festivalen flere ganger og gleder seg til den begynner igjen.

– Karlsøyfestivalen er den eneste jeg kommer tilbake til. Det er en festival med mening, og jeg ønsker å støtte menneskene og de gode kreftene den tar med seg. Med dansen kan jeg være i bevegelse for noe jeg tror på, forteller hun.

Sammen med Samuelsen, som er født og oppvokst på Karlsøy, skal de holde workshops for dans under festivalen.

Viktig tema

Karlsøyfestivalen handler i hovedsak om musikk, men det skjer mye mer gjennom uka festivalen pågår.

– Det blir mye god mat, workshops, prosjekter for barna og politiske prosjekter. Men det viktigste er musikken. Der har vi fokusert på samfunnsengasjert musikk, forteller festivalkoordinator Svein Egil Haugen.

Årets tema for festival er «fisk, frihet og antifascisme».

– Fisk fordi vi er i Nord-Norge og det er her den beste fisken er. Frihet fordi vi er fri og vil fortsette og være det. Og antifascisme fordi vi er et fellesskap, noe som er viktig å huske på, utdyper Hoang.

Siden starten

Haugen har selv vært med på festivalen siden oppstarten i 2000.

– Jeg har prøvd å bli kvitt Karlsøyfestivalen, men det er ikke mulig, sier han med en latter.

Han gleder seg veldig til festivalstart tirsdag.

– Vi startet planleggingen allerede ved avslutningen av forrige festival. Siden jul har vi arbeidet og planlagt ordentlig, og den siste uken har vi jobbet på spreng med de praktiske forberedelsene, forteller Haugen, som nå bare håper på godt vær.

Peter-Johann Kancke var tilskuer på oppvisninger.

Han har selv vært på festivalen fem eller seks ganger, og kunne godt tenke seg å dra igjen.

– Det er absolutt en spennende festival som jeg anbefale alle å dra på. Den er veldig annerledes, med mange «free spirits» og mye som skjer, forteller han.