Tromsøværingen

Slik spår du været i Tromsø

Det finnes noen universelle regler som gjør det mulig å spå været i Tromsø.
kultur

Lurer du på når det blir sommer? Da må du se etter disse tegnene:

Har det vært sol?

1. Har det vært mye sol i mai, kan du frykte det verste. På folkemunne sies det at man «bruker opp sola». Jeg tror det kan være noe i dette. For noen år siden hadde vi tidenes varmeste 17. mai-feiring. Det ble stående som årets varmeste dag. Kan du tenke deg? Det var en kald, kald sommer. Det var faktisk et kaldt år.

Er det er maraton i nær fremtid?

2. Alle vet at det blir dårlig vær når Midnight Sun Marathon arrangeres. Det er bare sånn det er. Finn fram dunjakka og ullundertøy. Vi har flere eksempler på at det har vært varmere på mørketidsløpet i januar enn under MSM i juni.

Forbannelsen som hviler over avisa

3. Følg med i avisa. Hvis iTromsø skriver «Nå kommer russervarmen», «Nå blir det 20 grader» – eller motsatt – «Nå kommer kjempestormen» – da blir det ikke russervarme, 20 grader eller kjempestorm. Dette kalles for Hartvigsens lov. Det hele startet for mange, mange år siden da Bladet Tromsø hadde en sjefredaktør som het Arnulf Hartvigsen. Legenden sier ingenting om hvordan Hartivgsens lov oppsto, men det slår aldri feil: hvis avisa skriver om været, sørger Hartvigsens lov for at det som står på trykk aldri slår til. (PS. Hvis noen vet hvordan man opphever en forbannelse, send en mail til tips@itromso.no)


Hva sier glasskula?

4. Se etter værspåmenn. Henning Hay Lee Yang har spådd været i Tromsø mange år. Det har aldri stemt med virkeligheten. Så – ser du en værspåmann, vet du at været blir diametralt motsatt.

Er det en festival i nær fremtid?

5. Sett en ring rundt dagene da Buktafestivalen går av stabelen. Vi i Tromsø elsker Bukta, men det er aldri sol, og vi har generelt mer klær på oss under tre dager med rock, øl og sjømat enn vi har på påskefjellet.

Med disse gode og 100 prosent sikre tegnene kan du nå selv se etter tegn på hvordan været i Tromsø kommer til å bli.