Burgertesten, kandidat 10

«Hæ? Har Emmas en burger på menyen?»

Emmas er ikke det første som dukker opp i pannelappen når du hører ordet hamburger.
kultur

EMMAS UNDER

Grovmalt oksekjøtt levert av Mydland, hovedsakelig fra bog og lår. Kvernes til kjøttdeig som inneholder 18 prosent fett, men er uten salt og vann.
Potet: Solørpotet fra Trøndelag (lokalt når mulig). Kokes, kjøles ned. Stekes i olje og smør.
Brød: Brioch-brød fra Steike Godt, et burgerbrød der smør er hoveddelen. Brioch inneholder mer fett, men er søtere i smak enn andre typer brød.
Måltidet inneholdt:  1 biffburger med ost og bacon, samt råstekte poteter.
Pris: 195,-
Utvalg: Emmas serverer kun én burger. Den finner du på lunsjmenyen.

Kandidat 1: Blårock
Kandidat 2: Kitchen & Table
Kandidat 3: Ragnarok
Kandidat 4: Burger King
Kandidat 5: Flyt
Kandidat 6: Gründer
Kandidat 7: Bardus Bistro
Kandidat 8: Huken Pub
Kandidat 9: «Grådig god gourmet-burger»
Kandidat 10: Emmas under

Det er noe kongelig over å spise på Emmas. Alt av matfiff i byen lovpriser restauranten som har sin egen «wall of fame». Der henger bilder av celebre gjester som Hillary Clinton, kongeparet og flere statsministere.

Det er lite kongelig over oss burgersultne, der vi sitter innerst i kråa på restauranten rundt lunsjtider. Det føles nesten som en majestetsfornærmelse å be om en burger i slike omgivelser. De har gullringer rundt serviettene, for Guds skyld.

Ujålete

Men Emmas serverer vitterlig burger, og vi bestiller én hver. Etter et rundt kvarter kommer maten. Det første vi legger merke til er staken som er drylt gjennom hjertet av burgeren for å få alle elementene til å holde seg på plass. Hvorfor er det en pinne i maten vår? Etter et fåfengt forsøk i å spise burgeren med nevene, er det bare å kapitulere til kniv og gaffel.

Kjøttet i burgeren er saftig, rikt på smak uten å bli overveldende. Kokkene på Emmas har ikke falt for «gourmetburgerens» kardinalsynd, ved å drefse på all verdens av jålete ingredienser. Her er det bacon, aioli, mer aioli og coleslaw, eller kålsalat.

Smaksløker i drømmeland

Det er lett å ved øyesyn vurdere burgeren til å ha for mye aioli. Hvit masse tyter ut mellom brød og kjøtt. Aiolien, som jo er hvitløksmajones, legger et teppe over kjøttet, og luller smaksløkene inn i drømmeland ved første jafs. Liker du ikke aioli eller majones vil nok denne burgeren falle i unåde, for her har det ikke vært sparsommelig med de flytende elementene.

Potetene er burgermåltidets svake ledd. De dvaske småpotetene tilfører ikke burgeren mye annet enn ekstra karbohydrater. Mens alle andre ingrediensene på burgeren er rik på smak, er potetene i den andre enden av skalaen.

Junk på hvit duk

Emmas-burgeren bærer preg av å være laget av noen som virkelig kan lage mat. En skikkelig god hamburger har gode ingredienser. Andre burgere vi har testet har også hatt et slikt utgangspunkt, uten å være i nærheten av å være en like god burger.

Det noe nærmest fornøyelig over at en av byens fineste restauranter skal levere en av de beste hamburgerne. Hamburgere forbindes som regel med store jafs, påfølgende slafsing med dressing sivende ut av munnvikene. Den spises altså sjelden på hvite duker. Kun med smak som kriterium, er Emmas uansett i ypperste klasse. «Prima vare!» som de gamle tørrfiskvrakerne ville sagt.

Om testen:

  •  Redaksjonens mest sultne journalister har testet hamburgere. Anmelderne har tatt for seg rene burgerrestauranter og i enkelte tilfeller spisesteder som kun har én burger på menyen, men som vår duo har blitt anbefalt å teste ut.
  •  Vi har testet 10 restauranter. Huken Pub er kandidat 8 til «Tromsøs beste burger 2017».
  •  Anmelderne spiste samme type hamburger.
  •  For å snevre inn utvalget har vi testet én hamburger fra hvert spisested i testen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur