– Føttene deres skal være så tette inntil hverandre som om de skal kysse hverandre, sier Carl Parris til sine lydhøre elever.

De balanserer på en fot, den ene foten tett inntil den andre. Nettopp som om de skal til å kysse.

Parris, som har vært en gjenganger blant instruktørene på Polardans – Kulturskolens årlige sommerskole – er imponert over ferdighetene som elevene legger for dagen.

– Det er en av grunnene til at jeg kommer hit år etter år. Ikke bare er elevene flinke, men også instruktørene ved Kulturskolen er fantastisk, fortsetter han.

NAVNEOPPROP: Et enkelt navneopprop kan by på mange smil når den engelske læreren skal uttale både norske og russiske navn.

Danser fra 09.00 til 21.00

Selv har han vært profesjonell danser siden han var seks år, spilte i sin første film da han var åtte ("Superman 2") og sin første musikal ("Bugsy Malone") da han var 11 år. Skal man dømme ut fra konsentrasjonen blant de unge danserne, er det klart at han makter både å inspirere og undervise dem.

I snart ei uke nå har danseinteressert ungdom fra Tromsø, Narvik, Mosjøen, Bodø, Harstad, Oslo og Arkhangelsk i Russland vært samlet på Kulturskolens Polardans. Hit kommer de for å lære og for å bli motivert. men de som tror dette er en sommerferie tar skammelig feil.

– Her danser de fra klokka ni til klokka ni, sier Sally Parkinson ved Kulturskolen.

LEK: Dans er ikke bare hardt arbeid på tåspissene. Det kan også være en lek, slik disse kursdeltakerne driver med.

– Jeg tror dette blir en fin kickstart på høstsemesteret, en slags boot camp, skyter instruktør Annette Brandanger inn.

Også Parris ser hvordan elevene vokser etter Polardans.

Krevende lærer

– Selv om jeg ikke nødvendigvis er ute etter den perfekte teknikken akkurat nå, krever jeg mye fra elevene mine. Det viktigste er selvfølgelig å ha det morsomt, men jeg vil også at de skal lære å vise fram personligheten sin, sier han.

Med tanke på ferdighetene, synes Parris det er rart at det er så få skandinaviske dansere i Storbritannia.

– Ved Liverpool Institute for Performing Arts hvor jeg jobber har vi skandinaviske musikere og sangere, men ingen dansere. Det er mange dyktige dansere, men det virker ikke som om de kommer seg over det neste trinnet til å bli profesjonell. Det kan kanskje vi hjelpe med. Vi vet hva som må til, sier Parris.

For eleven Eirun Haugseth (13) er dette gode nyheter.

– Jeg håper vel at jeg en gang kan få drive med dans, men nå danser jeg mest fordi det er gøy, sier Haugseth til iTromsø.

IKKE NERVØS: Eirun Haugseth (13) er mest spent foran tirsdagens store forestilling.

Ikke nervøs, men spent

Etter en uke med intens dansing og sosialisering, presenterer elevene det de har lært i en stor forestilling på Kulturhuset.

– Er du nervøs?

– Ikke så veldig, mest spent, svarer Haugseth.

Dette er andre gang hun deltar på Polardans, men det virker ikke som om det blir siste.

– Det er kjempegøy å være her fordi vi får prøve oss på forskjellige dansestiler. Dessuten er det jo også spennende med nye folk. Alle danser forskjellig, forklarer Haugseth.

Det er påfallende å observere at brorparten av danserne er jenter. Man må lete for å finne fram til guttene.

ENSOM HANE?: Denne mannlige danseren fra Arkhangelsk har ikke vært alene denne uka, selv om man sliter med rekrutteringa blant guttene.

– Fra Russland kommer det flere gutter. Her har vi bare en mannlig elev, men han er kjempeflink. Det virker som om når guttene først satser på dans, så satser de alt, sier Parkinson.

På tirsdag kan du se resultatet av ei ukes intensivt arbeid på Kulturhuset under Polardans 2017.

OPPDATERT PÅ SOSIALE MEDIER: Men i lunsjpausen blir danserne som ungdommer flest.