Torsdag myldrer det av liv på Hansnes. Frivillige i alle aldre jobber iherdig med å forvandle bygda til et festivalområde med campingmuligheter. I festivalteltet, som står parkert like ved Eurospar-butikken og Direktør'n Bistro, jobber musikerne i festbandet Topcoat med å rigge opp scenen, mens frivillige legger gulv.

– Jeg kunne aldri vært foruten denne gjengen. De er gull verdt, sier festivalsjef Jan Johansen, som sammen med kona Vigdis også driver bistroen.

Johnsen forteller at Topcoat stiller med alt festivalen trenger av utstyr, inkludert scene og teknikk.

– Det er helt suverent å få alt det på en plass. Det er også deilig å se at folk støtter festivalen og ønsker å bidra til å gjennomføre den. Vi har frivillige som har kjørt helt fra Orkanger for å hjelpe til, opplyser han.

Danseglad 76-åring

Torsdag kveld braker det løs i den lille bygda, med blant annet festivalsjefen selv på scenen – sammen med musiker og kompanjong Trond Ihle fra dansebandet Vestnorge.

Ihle er selv en av dem som har kommet tidligere til Hasnes for å rigge klart, selv om han også er booket inn som artist.

– Jan og jeg har samarbeidet mye opp gjennom årene og vi har hele tiden hatt en kjempegod kontakt. Det å hjelpe ham er helt naturlig, sier han.

NESTKOMMANDERENDE: Det er av og til uklart hvem som er sjefen, Jan Johansen (55) eller Kjell Solberg (76). Sistnevnte er frivllig under Dans i Karlsøy, men har ingen problemer med å be sjefen ta i et tak når det treng.

Mens Ihle snakker med iTromsø, beordrer en eldre mann festivalsjefen ned i teltet for å legge gulv.

– Dette er Kjell Solberg, min nestkommanderende, forklarer Johansen og ler.

Selv forteller Solberg (76) at han deltok som gjest på den første festivalen da den ble arrangert i 2009, og siden har vært med som frivillig.

– Første året skjønte jeg at dette var noe jeg ville være med på videre, selv om jeg begynner å dra litt på åra, utdyper han.

Vil nå flest mulig

Johansen forteller at det hele tiden har vært viktig for ham å nå bredt ut med festivalen.

– Dette er ikke en dansagalla, men en fjærefest! Vi forsøker å appellere til både eldre og de som er yngre, og det forsøker vi hele tiden å ta høyde for når vi setter opp festivalprogrammet. I år har vi Plumbo på fredag, som vi håper vil dra inn et litt yngre publikum, mens Rune Rudberg, som kanskje frister litt mer for de eldre, spiller på lørdag.

STÅR PÅ: Det er ikke bare Jan Johansen og frvillige som har nok å gjøre i forkant av festivalen. Også Vigdis Johansen, festivalsjefens kone, trår til.

Festivalen har i tillegg en årlig tradisjon med gratis gudstjeneste i teltet på lørdagen.

– Da kommer sogneprest Bjørn Lian. Vi er heldige som har en prest som han her – som kan svinge seg på fredagen og "predike" dagen etter. Målet med gudstjenesten er å dra inn dem som kanskje ikke har mulighet til å komme seg utover på kveldstid – de som er litt eldre eller sliter med helse, forteller festivalsjefen.

Under gudstjenesten vil blant annet Ihle synge.

– Jeg har veldig sansen for det Johansen gjør her. Det er veldig godt å få gi noe tilbake, sier musikeren.