For første gang skal et av HTs teaterstykker ut på verdensturné

Hålogaland Teater skal ta det historiske teaterstykket «Frosne sanger» ut på verdensturné. Men aller først er det premiere i Tromsø.

TUNG RØYK: Her varmer danserne fra Zero Visibility Corp opp til prøvene for forestillingen «Frosne sanger».  Foto: Ronald Johansen

kultur

«Frosne sanger», som er en samproduksjon mellom HT, Ibsen International og Zero Visibility Corp, er på mange måter Inger Buresunds hjertebarn. Bestillingsverket til HT, som retter søkelys mot klimaspørsmål, har tatt to år å sette sammen. Nå er det klart for premiere på Hålogaland Teater.

– Dette er et ønske fra teaterets side å jobbe med viktige temaer i vår tid. Kan et teater gjøre dette gjennom kunstneriske forestillinger, uten at det blir opplagt politisk teater? For det er det ikke, sier teatersjef Inger Buresund.

Med tykk grønn røyk fra kullkraftverk på en stor videoskjerm og plast som tar over hverdagen, skal miljøspørsmålene treffe publikum i fjeset og skape et ubehagelig inntrykk gjennom forestillingen.

Tredje plattform

Hun kjenner koreograf Ina Christel Johannessen fra tidligere produksjoner, og i den anledning spurte hun om koreografen kunne gjøre dette etter inspirasjon av frøhvelvet på Svalbard.

Sammen med Polarinstituttet og Universitetet håper Buresund at HT skal være den tredje formidlingsplattformen som snakker internasjonalt om miljøproblematikken.

ØNSKE: Inger Buresund (høyre) kjenner godt koreograf Ina Christel Johannessen, og har bestilt verket «Frosne sanger» til HT. 

Historisk

Sett bort fra enkelte stykker som har svippet over grensen til Russland, har aldri et stykke fra HT blitt sendt ut i den vide verden.

Først er det store byer i Europa som skal få gleden av danseforestillingen, men Buresund og Johannessen jobber også med spillesteder i Kina og USA.

– Vi har vist prøveforestillingen i både Kina og Frankrike. Der har folk kommet bort til oss og diskutert problematikken, og snakket om hva kunsten gjør med formidlingen. Her i Tromsø håper jeg at man først og fremst begynner å snakke om det.

Verdens første plastfrie by

Med videokunst fra Kina, dansere fra hele verden og musikk fra belgiske komponister, skal altså forestillingen ryste og røre publikum.

– Vi skal gi publikum en følelsesmessig opplevelse av store og vanskelige temaer. Jeg håper at vi kan bruke denne forestillingen til å si «kan Tromsø bli verdens første plastfrie by?», sier Buresund.

– Vi er det viktigste teateret i denne landsdelen, og skal derfor sette oss i førersetet på de viktigste temaene.

«Frosne Sanger» har urpremière i Tromsø 7. september og har åtte forestillinger i Tromsø, før det bærer ut på turne.