HT-sjefen: – Tromsø er moden for denne type teater

Torsdag starter Hålogland Teaters høstsesong med en danseforestilling om klima og frøhvelvet på Svalbard.
kultur

"Frosne Sanger" skal kun spilles åtte ganger på Scene Vest før den reiser ut på verdensturné, som det første stykket i teatrets historie. Koreograf Ina Christel Johannessen, som leder dansekompaniet Zero Visibility Corp, har jobbet med forestillingen i nesten to år og ideen er enda eldre.

Fysisk: Pia Elton Hammer og finske Valtteri Raekallio viste fram en smakebit fra forestillingen under mandagens pressevisning. Foto: Rikke Lange 

 

– Dette er resultatet av en idé jeg har hatt om å gjøre et stort internasjonalt prosjekt med frøhvelvet og miljøet i fokus lenge før jeg ble teatersjef her. Om hva som skjer med kloden vår, men å ikke fokusere på dystopien, men på menneskets evne til å overleve. Overlevelse er tross alt et av de mest grunnleggende menneskelige instinktene, sier teatersjef ved HT, Inger Buresund, og fortsetter:

– Så om man ser på det som skjer med miljøet i dag, har man to valg: Man kan sitte nummen og se på at verden går til helvete, eller man kan prøve å gjøre noe med det.

Moden: Koreograf Ina Christel Johannessen og teatersjef Inger Buresund har lyst til å engasjere med deres nye forestilling "Frosne Sanger". Foto: Ronald Johansen 

 

Doble bilder

Å kalle "Frosne Sanger" for en danseforestilling er ikke helt dekkende.

Stykket har fått egenkomponert musikk av den belgiske duoen Stray Dogs og videoer produsert av kinesiske Feng Jiangzhou og Zhang Lin, som også jobbet sammen med NOSO med operaen "Nora". Danserne er plukket ut av Johannessen fra over hele verden.

– Jeg har fokusert på det humanistiske spørsmålet i klimakrisen og utforsket hvordan vi ser hverandre og tar vare på hverandre. Min visjon har også gått ut på å jobbe med doble bilder. På skjermen bak danserne ser vi plast, forurensning og mye stygt, mens dansen som foregår på scenen er vakker. Publikum vil kunne sette sammen et bilde ut fra deres eget utgangspunkt og forhåpentlig kan stykket være med på skape refleksjoner hos dem som har sett det, sier koreograf Johannessen.

plast og miljø: Selv om frøet og frøhvelet på Svalbard er grunnsteinen i stykket, tar deg også for seg andre miljøutfordringer. Bildet er fra prøver i Oslo juni 2017. Foto: Antero Hein 

 

Dårlig forhåndssalg

"Frosne Sanger" er et samarbeid mellom Hålogaland Teater, Zero Visibility Corp og Ibsen International, samt co-produsert av Dansens Hus Norway, La Briqueterie i Paris, Arts Printing House i Vilnius.

Det betyr også at åpningen på teaterhøsten ved HT foregår helt uten noen nordlendinger på scenen eller i prominente roller i selve produksjonen.

Premièren på torsdag er nesten utsolgt, men salget er svært moderat på de øvrige syv forestillingene.

– Billettsalget så langt har vært for dårlig. Jeg er derimot helt overbevist om at hvis folk ga stykket en sjanse, så ville de sitte igjen med en opplevelse som berører. Akkurat dette stykket føler jeg har potensial til å gå rett hjem hos et ungt, samfunnsengasjert publikum, og ikke minst at Tromsø, som den internasjonale byen den er, er moden for denne typen teater, sier Buresund, og fortsetter:

– For min del er dette allerede en kunstnerisk suksess, men det er klart at det ikke hjelper hva jeg synes, om det ikke treffer publikum. Man har aldri sett noe lignende her ved teateret, så min enkle oppfordring er: Kom innom og ta sjansen på noe nytt.

 

Noe for alle

Teatersjefen påpeker også at alle stykkene de produserer ikke nødvendigvis skal treffe alle, men når man ser programmet som helhet, skal det være noe der for de aller fleste.

 

Buresund mener det er viktig at HT tar for seg viktige problemstillinger i dagens samfunn, og ikke skygger unna politikken.

– Jeg vil at HT skal bli et teater som setter søkelyset på de større sammenhengene, og går tilbake til røttene som et politisk teater som ser på viktige tema uten å bli partipolitisk. Jeg vil at HT skal være en stemme i vår tid, sier Buresund.