Lager teater om å være født i feil kropp

- Det finnes veldig mange måter å være menneske på

Til høsten skal skoleelever fra første til fjerde klasse få oppleve en teaterforestilling om kjønnsidentitet.

TEATER FOR BARN: Kristine Myhre Tunheim (foran) Jonas Delerud og Alexander Rindestu spiller i stykket, som er regissert av Morten Røsrud (høyre) og lydlagt av Aggie Peterson (bak).  Foto: Ronald Johansen

kultur

Gjennom intervjuer og research har Rimfrost teaterensemble endt opp med å lage en teaterforestilling om kjønnsidentitet og det med å være født i feil kropp. Forestillingen, som skal settes opp for skoleelever fra første til fjerde klasse, er allerede godt underveis i produksjonen, og har premiere 23. november.

– Det var en idé jeg fikk allerede i 2012. Egentlig handler historien om at det finnes veldig mange måter å være menneske på. Det er et tema som angår alle, sier Kristine Myhre Tunheim, som er prosjektleder og skuespiller.

En viktig alder

Historien er fortalt gjennom den niårige rollefiguren Tobias, som er født i feil kropp. Et alvorlig tema, men gjennom en lett og leken forestilling, som Tunheim beskriver som en artig forestilling, som foreldre ikke skal være redd for å ta barna med på.

– Man blir ofte var når det er snakk om kropp, kjønnsidentitet og kjønn. Vi har gjort mange intervjuer med barn og transpersoner, hvor vi har oppdaget at dette er en viktig alder å oppdage sin kjønnsidentitet, sier Tunheim.

Hun kommer ikke på noen lignende forestillinger, som har samme målgruppe som «Piggsveis», som er den foreløpige arbeidstittelen på stykket, som er et samarbeidsprosjekt mellom Hålogaland Teater og Rimfrost teaterensemble.

Forventer reaksjoner

Manusarbeidet er gruppa godt i gang med, og på tirsdag leste skuespillerne gjennom stykket for en andreklasse, hvor de fikk gode reaksjoner fra elevene.

– De forsto hovedhistorien veldig godt. Det som er fint er at målgruppen er så åpen og fordomsfri. Jeg tror det er mer vi voksne som problematiserer dette. Vi ønsker at barn skal fortsette å være åpen om dette. Vi skal ikke manipulere dem eller noe, sier Tunheim, som er forberedt på enkelte reaksjoner fra foreldre eller andre.

– Både ja og nei. Jeg håper vi kan lage en forestilling som kan tale for seg selv. Den skal skape en forståelse som kan forsvare seg selv. Samtidig vet vi at flere blir usikker og redd når vi snakker om kjønnsidentitet. Vi er ikke helt uforberedt på at det kommer noen som mener noe.

Og for dem som ønsker en sniktitt på forestillingen, kan de få det under Kulturnatta 6. oktober.

– Da spiller vi et lite utdrag, slik at folk får en smakebit.