– Dette er ikke tungt arbeid. Dette har jeg nemlig gjort før. Kanskje jeg er litt altfor sterk, sier Ingeborg Wåhlberg Blom (7 1/2) der hun står med hodet ned i potetåkeren på Holtmarka.

Hun var en av mange små og store som hadde trosset det hustrige været og funnet veien til årets Matfestival for barn i regi av Holt 4H Læringstun. Ingeborg syntes i hvert fall ikke at været var dårlig, så godt innpakket som hun var.

– Blir det altfor kaldt, drar vi bare hjem! Det sier pappa.

Barnas matfestival arrangeres i september hvert år og skal lære ungene ikke bare å lage mat selv, men også å spise sunt og ikke minst hvor maten kommer fra. Og på Holt er alt kortreist.

Mat og aktiviteter

– Alle matlagingsstasjonene henter råvarene fra åkeren. I år har vi med oss Opplæringskontoret for kokker som lager mat sammen med barna, sier Ute Vogel, daglig leder ved læringstunet.

– Ved å bruke lokal mat, støtter man jo også opp om landbruket her i nord, påpeker hun.

Åkrene på Holtmarka bugner over av alt som grønt og godt er og det viser seg at ungene er effektive og samvittighetsfulle arbeidere. Men alt kan ikke bare være arbeid på en festival. Det skal også være gøy. Som kappløp på stylter.

– Det ser ut til at vi må gi seieren til Henny, innrømmer Sigurd Aarseth Markussen (3) og pappa Svein Markussen.

Henny Othelie Bakke Hanssen (3) og pappa Rikard Hanssen tar ydmykt imot. Det viser seg at seieren ikke var det viktigste.

– Det er trivelig å få være ute og godt at noen lager slike friluftsarrangement for unger, sier Hanssen mens han stabiliserer Henny på styltene.

Og etter at man har skjerpet appetitten med aktiviteter, smaker det godt med mat. For eksempel pinnebrød. Foran bålet sitter Ebba Langgård Jensen (6) og Ingrid Lægreid Bentsen (6).

– Pinnebrødet er godt, men det aller beste med å være her er å få være med bestevennen min, sier Ebba.

Pinnebrødets hemmeligheter

Alle iTromsø snakket med roste pinnebrødet. Så hva er hemmeligheten bak et godt pinnebrød?

– Hoveddeigen er så enkel som vann, olje og mel, men hemmeligheten er timian, basilikum og rosmarin, sier deigmaker Eivind Høstmark Borge ved Forum for natur og friluftsliv i Troms, en av festivalens mange samarbeidspartnere.

En uventet partner er vikinglauget Straumeyjar som serverte en tradisjonell sodd med lammekjøtt, laget på historisk vis.

– Vi har jukset litt og brukt vanlige grønnsaker og ikke økologiske, slik man vel egentlig burde, sier Helga Vara.

– Hadde vikingene økologisk merket mat?

– På den tiden var vel alle grønnsaker både økologiske og kortreiste, svarer Christel Meyer og ler.

Høsttakkefest

– Årets festival er også en høsttakkefest for at vi nå får anlegge parsell- og skolehager på den statlig eide golfbanen som lå her på Holt. I tillegg håper vi å få til et åpent parklandskap her i området, sier Vogel.

Ifølge Vogel er alt arbeidet basert på frivillighet. Hvis man kan spå ut fra ungenes aktivitetsnivå, så blir frivilligheten i framtida godt ivaretatt.

– Hun er glad i planter og farger, så dette er populært, sier mamma Inger Katrine Brønstad om datteren Ingvild Sophie Brønstad Albrigtsen (2 1/2) lag med ringblomster.