Det hele skjer innenfor rammen til arrangementet "Kulturnatta" – som går av stabelen den 6. oktober.

– Vi har klart å få med over 100 utøvere som skal vise fram sine arbeider på over 47 forskjellige steder rundt om i byen, forteller prosjektleder for Kulturnatta, Mari Bø.

Over hele byen

Hun sier at tromsøpublikum – både barn, unge og voksne – vil kunne bli kjent med kunst og kultur, kulturnæring og aktører fra Tromsø Museum i sør til Vitensenteret i nord.

– Dessuten så har vi lyktes i å få med to arrangement på fastlandet og på Kvaløya, sier hun.

Arrangementene strekker seg fra teater, musikk, poesi og litteratur, ildkunst til kunsthåndverk og mat og drikke.

MINGELRING: Dagmar Mildes (til venstre) instruerer Sandra Indahl i hvordan man lager sølvringer. Foto: Christer Pedersen

Sjangeroverskridende

– Vi har prøvd å samle flere sjangere samtidig på forskjellige steder slik at man skal kunne se hvor bredt kulturlivet er i Tromsø, sier Bø.

Det er også lagt opp til at både barn, unge og voksne skal finne noe man er interessert i.

Fra babykor i domkirka til ølquiz på Mack mikrobryggeri.

– Det er flere ting som er direkte rettet mot barn og unge, blant annet har Vitensenteret et halvt tonn lego som skal bygges sammen, sier Bø.

Prosjektleder: Mari Bø er prosjektleder for Kulturnatta Tromsø. Foto: Christer Pedersen

Fjerde arrangementet

Kulturnatta arrangeres som sagt for fjerde gang, og fenomenet er spredt over hele Europa. De fleste byer med respekt for sitt eget kulturliv arrangerer "kulturnetter" der man inviterer publikum inn i institusjonene og bak kulissene.

– Det som er unikt med Tromsø er at vårt arrangement er så intimt og at det er så kort avstand mellom de forskjellige stedene der ting vises fram, sier Bø.

For både publikum og utøvere

Styreleder for Kulturnatta – Sandra Indahl – sier at man har prøvd å tenke to tanker samtidig.

– Vi har ønsket å kombinere to ting – en del der vi lar publikum få være turist i egen by og oppdage kunst- og kulturinstitusjoner som man ikke møter i sin hverdag, og en del der vi lar byens kulturutøvere få vise seg fram for folk og for hverandre, forteller Sandra Indahl, styreleder i Kulturnatta.

ILDKUNST: Michael Sol skal opptre med ildkunst på kulturnatta.

Nettverksbygging

Det sistnevnte er vel så viktig, sier hun.

– Det er en sjanse for kulturutøvere å lære hverandre å kjenne, og til å skape nettverk som forhåpentlig skal gi enda mer og spennende kultur, sier hun.

Første arrangement starter allerede klokken ti om formiddagen med en utstilling av avistegner Odd Klaudiussen på iTromsø i Kaigata, og det siste går av stabelen kl. 03.00 når Cafe Sånn stenger dørene.

Fullt program kan man finne på Kulturnattas nettside.