Disse tromsøværingene er invitert til kulturfest hos regjeringen

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har invitert flere hundre kulturpersonligheter i Norge til en fest for å hedre deres suksess i utlandet.

ÅPENT SINN: Ole Giæver forteller at slike arrangementer som kulturministerens fest ikke er helt hans greie, men drar dit med et åpent sinn. Foto: Mer Film/Fra balkongen  Foto: Bjorn Schei

kultur

Da kulturministeren inviterte til «kjendisfest» for norske kulturfolk med suksess i utlandet, ble hun sterkt kritisert av flere kulturpersonligheter.

Flere uttalte seg om at en «kjendisfest» ikke var det kultur-Norge trengte. I dag går likevel festen av stabelen i regjeringens representasjonsbolig, og flere tromsøværinger står på gjestelisten.

Invitert: Anneli Drecker og Nils Johansen i Bel Canto er invitert til kulturministerens fest for kulturpersonligheter som har utmerket seg i utlandet. Foto: Espen Johansen  Foto: ESPEN JOHANSEN

Blandede tanker

Det er ifølge VG rundt 250 kulturpersonligheter som skal delta på festen, blant dem er fire tromsøværinger.

Anneli Drecker, Nils Johansen, Erlend Mogård-Larsen og Ole Giæver har takket ja til invitasjonen fra kulturministeren.

Giæver forteller at det var med blandede følelser.

– Jeg er ikke så fryktelig glad i å gå på sånne arrangementer, så selv om det er veldig hyggelig å bli invitert, var jeg litt usikker på om jeg skulle delta, forteller Giæver til iTromsø.

Forstår kritikken

Kritikken festen har møtt er ikke ukjent for filmregissøren.

– Jeg forstår kritikken fordi man her kan mistenke kulturminsiteren og departementet for å smiske seg inn på andres suksess, som om kulturdepartementet skal ha noe av æren for de som har hatt suksess i utlandet. Men samtidig er det to tanker man bør ha i hodet her, fordi det de vil er å gjøre heder og ære på de som har fått til noe, eller bidratt til å vise frem norsk kultur i utlandet

Uenig politisk

INVITERT: Erlend Mogård-Larsen står også på gjestelista for kulturfesten i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Tross politisk uenighet, tror Giæver festen vil være en arena for å møte kulturdepartemenet.

– Det blir nok en del mingling og høytidelige taler, men det er også en fin mulighet for oss til å snakke om kultur, sier Giæver og legger til:

– Selv om jeg personlig kanskje ikke deler de samme politiske idealene som kulturministeren, så tenker jeg at det er viktig å møte dem på de arenaene som fins for å snakke om hvordan kulturpolitikk bør være. Dialog og kommunikasjon er veldig viktig.

– Produsenten min er også invitert i kveld, det var egentlig hun som overtalte meg til å takke ja. Så får vi klamre oss til hverandre om ting går galt, avslutter Giæver.