Går tilbake til røttene med nytt show

– I likhet med bergensere er tromsøværinger ikke så hårsåre og generelt lite selvhøytidelig

Dagfinn Lyngbø har spilt showet «Supersmud» i over ett år. Nå er han klar for tre utsolgte show i Tromsø.
kultur

Torsdag og fredag dennne uken fyller komikeren Kulturhuset til randen, og selv om han har spilt dette showet over 200 ganger rundt i Norge, har han ennå ikke gått lei.

– Det er litt mer klassisk stand up sammenlignet med mitt forrige show, det er mer tilbake til røttene mine. Det åpner for muligheten til å justere materialet litt hver kveld og gir meg rom til å improvisere. Jeg vet jo hvor jeg er, så da følger jeg litt med på hva som skjer i byen i forkant. Kunstformen stand up er ganske sårbar med en gang man flyter på rutinen, for det merker publikum godt. Det verste du kan oppleve som komiker på en scene er stillhet, så jeg prøver alltid å være på tå hev, forteller bergenseren.


Nå kan du opptre med denne gjengen

Årets julebord på The Edge er «Du skal høre mye». Nå kan du få fortelle din historie sammen med duoen Skoglund og Myhre.


Bergensere vs. tromsøværinger

Lyngbø har vært en av Norges mest prisbelønte komikere i over 20 år, og har vært rundt i landet med showene sine like lenge. I løpet av årene har han gjort seg noen tanker rundt hvordan folk reagerer på humoren hans forskjellig fra sted til sted.

– Jeg pleier å skille mellom folk som bor langs kysten og folk som bor på innlandet. Jo lenger bort fra havet folk er, desto mer mutt er de. Folk som har kontakt med sjøluft, vind og vær, er som regel mer høylytt og åpen, forteller Lyngbø, som også ser flere likhetstrekk mellom bergensere og tromsøværinger.

– I likhet med bergensere er tromsøværinger ikke så hårsåre og de er generelt lite selvhøytidelig. De er også åpen for humor av det mer besynderlige og grovkorna slaget.


Slår seg sammen for å styrke nordnorsk humor

Vican og Stand up Nord skal samarbeide for å styrke nordnorsk humor- og fortellertradisjon.


Usosiale medier og ekkokammer

I en tid hvor stadig flere unge komikere blir kjent gjennom sosiale medier, er Lyngbø nesten helt fraværende på disse plattformene.

– Jeg er veldig usosial på sosiale medier. Humor der er ofte basert rundt at de som følger deg ofte liker og følger de samme folkene som deg, og da skaper man mange små ekkokammer. I dag kan man ha tusenvis av følgere på Instagram, mens det er en hel generasjon nordmenn som aldri har hørt om deg, sier Lyngbø, og fortsetter:

– Før i tiden var det slik at hvis du var på NRK på en lørdag, så hadde alle sett deg. I dag er det mye vanskeligere å bryte gjennom og nå de store massene.

La mobilen ligge

En annen ting som har endret seg siden Lyngbø var ung komiker, er rollen smarttelefoner har i folks hverdag.

– Folk liker gjerne å snike litt på mobilen underveis i showet, og det merkes veldig godt når telefonen er på full lysstyrke slik at jeg faktisk ser ansiktet deres fra scenen. Det er jo litt irriterende, så da stopper jeg som regel opp og spør hva de driver med, sier Lyngbø lattermildt.