Tromsø Arctic Pride

– Når nazister marsjerer i norske gater, er det viktigere enn noensinne å arrangere Pride

– Tromsø skal være en trygg by.

ARKTISK STOLTHET: Stein Fredriksen (nærmest), Ole-Gunnar Solheim, Elisabeth Waage Murillo, Lina Killingdalen, Jenny Svensson, Stig Lægdene, Ole Christian Øen, Hans-Peter Johnse og Mia Eriksen hilser velkommen til årets Tromsø Arctic Pride. 

kultur

Leder for Tromsø Arctic Pride – og for Fri Troms – Stein Fredriksen, sier at 2017 er et år som er foruroligende for alle som kjemper for seksuelt likeverd og mangfold.

– Det er veldig skummelt at nazistene marsjerer i Norge for første gang etter krigen–og at de har utslett "homolobbyen" som mål. De har utøvd vold–og de har tatt liv før, sier han.

Kjemper mot hatbudskap

Nazimarsjene i regi av bant andre Nordiske Motstandsbevegelsen skjer samtidig med en rekke andre alvorlige ting pågår i andre europeiske land, sier han.

Ifølge Fredriksen ønsker man å kjempe mot hatbudskapet fra nynazistene–og vise at Tromsø ikke aksepterer deres syn.

TUSEN: I fjor deltok i overkant av 1.000 personer i Pride-paraden. 

 

Viser mangfold

– Eneste måten å kjempe mot dem er å være synlige–å vise mangfold og kjærlighet, sier Fredriksen.

– Frykter dere at noe kan skje?

– Nei, jeg er veldig sikker på at det er ufarlig å delta i feiringen her i Tromsø, sier han.

Han forstår at folk kan føle seg usikre på hvorvidt det er trygt å delta i feiringen av Pride i Tromsø. Samtidig understreker han at Tromsø Arctic Pride er et sikkert arrangement.

– Vi har et godt samarbeid med politiet som skal ivareta sikkerheten i løpet av hele uka–og spesielt på paraden, sier Fredriksen.

Sikter mot 10.000

Årets Tromsø Arctic Pride er den fjerde i rekken, og det er tredje gang det blir arrangert en parade.

Første paraden samlet kun et hundretall deltakere–ikke minst på grunn av halvveis snøstorm–mens fjorårets parade var langt større.

– Da var vi i overkant av 1.000 deltakere–i år satser vi på å få med 10.000. Vi må jo slå Trondheim, sier Fredriksen freidig.

Inviterer alle

For å få slik oppslutning oppfordrer Fredriksen at alle som kan tenke seg å stille seg bak parolen "Fryktløs kjærlighet" om å delta.

– Alt som kan krype og gå av lag, organisasjoner, bedrifter, etater og så videre er hjertelig velkommen til å delta–og det spiller ingen rolle hvilken fil man er i–paraden er åpen for alle, sier festivallederen.

SNØUVÆR: Første gang Tromsø Arctic Pride arrangerte Pride-parade var ikke værgudene på arrangørenes side. 

 

Alvorlig tema

"Fryktløs kjærlighet" er som sagt hovedtema, og det er ikke tilfeldig.

– Vi samarbeider med Fri i å arrangere festivalen fordi vi ønsker å sette søkelys på situasjonen i vårt nærmeste naboland Russland–og de vanskelige forholdene som skeive personer lever under der, forteller Ole-Gunnar Solheim fra Amnesty International.

Menneskerettsorganisasjonen vil blant annet arrangere debatt og forelesning om homo-, bi- og transseksuelles situasjon i Russland og andre land der LHBT-personer har langt mindre trygge kår enn i Norge.

Også plass for tant og fjas

– Blant annet har vi russiske gjester som skal fortelle om situasjonen i Tsjetsjenia, sier Solheim.

Det er imidlertid også plass for skjemt midt i alvoret.

– Jeg skal la folk få bekreftet sine fordommer om homser og MGP, forteller Ole Christian Øen–MGP-nerd og ansvarlig for MGP-quizen som skal arrangeres fredag.

Teater om kjønnsidentitet

– Det kommer til å bli virkelig morsomt, sier han–og lover blant annet en "Sparboe Special" med tanke på at den mestdeltakende artisten kommer nettopp fra Tromsø.

Festivaldeltakerne vil også kunne få en smaksprøve av det kommende HT-stykket "Tobias, og dagen det smalt".

– Det er en teaterforestilling om barn og kjønnsidentitet. Det er første gangen et slikt stykke settes opp med en målgruppe fra seks år og oppover, forteller dramatiker Jenny Svensson.

Ønsker kunstneriske bidrag

Festivalsjef Stein Fredriksen etterlyser også kulturelle og kunstneriske bidrag fra publikum.

– Vi vil ha enten tekster eller andre kunstneriske bidrag om hvordan folk opplever kjærlighet uten frykt. Jeg oppfordrer folk til å delta–det er flotte premier–og innleveringsfrist er 15. oktober, sier Fredriksen.

Regnbuemesse

Andre innslag på festivalen vil være en regnbuemesse i Domkirka, skeive filmer, informasjon fra Sosialmedisinsk senter og festivalkafé hver dag på Lugar 34.

– Festivalen avsluttes med vår store fest på Hålogaland Teater lørdag det blant andre DJ Charlotte Bendiks, forteller Fredriksen.

Tromsø Arctic Pride arrangeres i perioden 6. til 11. november.