Karl Karlsson kaster seg inn i kunstdebatten igjen: – Jeg kunne sikkert ha samlet sammen noe skrot for 400.000 kroner

Da kunstdebatten igjen ble et hett tema i mediene, klarte ikke Karl Karlsson å la det gå upåaktet hen. Nå kaster han seg i inn i debatten – igjen.

NYTT KUNSTPROSJEKT? Karl Karlsson fikk god respons på sin forrige utstilling, og nå kaster han seg igjen inn i kunstdebatten om installasjonen i bygda Kvam.  Foto: Jørn Pettersen (VG)/Håkon Steinmo

kultur

Som kjent har et kunstverk laget av tromsøkunstner Joar Nango skapt rabalder i bygda Kvam i Oppland. Installasjonen har ført til opprør blant innbyggerne som har krevd at installasjonen fjernes. Innbyggerne har blitt hørt og mandag formiddag ble det vedtatt at kunstprosjektet – som har en prislapp på 400.000 kroner – skal tas ned.

«Kunstkritiker»

En godt kjent «kunstkritiker» i Tromsø, Karl Karlsson, har igjen kastet seg inn i kunstdebatten. Mange husker nok Karlsson, som er tillitsvalgt og lokallagsleder for Politiets Fellesforbund, da han rettet krass kritikk mot kunsten på det nye politihuset, og mente at han kunne laget slike bilder selv, hjemme i sin egen garasje.

Kurant utfordret ham til å lage en egen utstilling. Og som sagt, så gjort. Han åpnet sin egen kunstutstilling i fjor vår, og sørget for besøksrekord på Kurant.

– Kanskje jeg skulle lage noen nye verk og selge til kommunen. Fikk jo god respons på min utstilling og prosjekt etter kritikken av kunsten på politihuset, kommenterer Karlsson på artikkelen om kunstverket i Kvam.

– Kan kalle hva som helst kunst

Når iTromsø tar kontakt med ham for å få noen utdypende kommentarer til kunstkritikken, er han klar i sin tale:

– Jeg har bare sett bilde av verket som er i artikkelen. Men det går jo i samme leia. Man kan kalle hva som helst kunst. Det kan være en haug med skrot, så blir det plutselig kalt kunst, sier Karlsson til iTromsø.

– Dette er ikke noe kunstverk, det er kun et verk. Det er utrolig mye tull som blir laget, og det er like mange tullinger som kjøper det, legger han til.

– Kan sikker samle sammen noe skrot

Installasjonen er en del av Vegskilleprosjektet, hvor staten, fylkeskommunen og en rekke kommuner har gått inn med et millionbeløp for å få på plass flere kunstverk langs E6.

– Kunne du tenke deg å sette sammen et nytt kunstprosjekt?

– Jeg har ikke noen planer om det, i hvert fall ikke med det første.

– Men jeg kunne sikkert samlet sammen noe skrot for 400.000 kroner. Det er da likevel ikke et kunstverk, men kun et verk, påpeker han.

– Savner følelsen av å bli tatt på alvor

Kunstneren bak installasjonen i Kvam, Joar Nango, sier at han savner følelsen av å bli tatt på alvor.

– Det er bemerkelsesverdig at iTromsø ringer Karl Karlsson, og ikke for eksempel en av våre kunsthistorikere og kunstkritikere i Tromsø. Det sier litt om den reelle interessen og kunnskapsnivået for kunst. Jeg føler dette er en utfordring vi har i Norge – det være seg språkføring og interessen man har for kunst – spesielt i norsk media. Jeg savner følelsen av å bli tatt på alvor, sier Nango.

Åpen for kritikk

Han forteller at han er åpen for en saklig debatt omkring kunstverket.

– Jeg savner en litt mer spørrende innstilling til kunsten, i stede for at man ringer noen som forkaster det som skrot. Man kan godt være kritisk, men man kommer ikke langt med å si at man kan lage kunstverket selv, mener Nango.

Kunstverket hans som nå er blitt demontert, var ikke ferdigstilt.

– Kunsten er kanskje mest meningsfull når den får motstand og er sårbar. Vi ville presentere verket i ulike faser, slik at folk kunne komme med meninger underveis, forklarer han.