Tromsø-skuespiller vant pris: – Ubehagelig å spille rasist

Opptakene av «No Man Is an Island» var så realistiske at filmcrewet nesten måtte gripe inn for å unngå håndgemeng.

TROMSØGUTT: Foreldrene til Elias Peña Corral (30) kommer fra Chile, som ikke gjorde det lettere for skuespilleren å spille rasist i «No Man Is an Island».   Foto: Privat

kultur

Neste uke kommer skuespiller og Tromsø-gutt Elias Peña Corral til hjembyen for å overvære den lokale premièren til «No Man Is an Island». Forrige måned vant filmen prisen for beste norske kortfilm under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

– De andre nominerte kortfilmene var kjempebra, men vår film skiller seg ut – og det var veldig kult at vi vant. Jeg tror at filmen vil få et langt liv, spår skuespilleren – som selv var på plass i Bergen.

Håper på TV-visning

Corral forteller at «No Man Is an Island» nå skal sendes til utlandet, samt at kortfilmen forhåpentligvis snart blir å se på norske TV-skjermer.

– En TV-kanal er i forhandlinger med regissøren. Filmen vil forhåpentlig vises på TV i inneværende år, sier 30-åringen.

Skuespilleren tror at kortfilmen kan provosere enkelte, og at dopbruken til karakterene skapte reaksjoner under premièren i Oslo. Corral skryter av jobben regissør Ali Parandian har lagt ned.

– Vi kommer til å samarbeide flere ganger. Ali er en motor med en utrolig arbeidskraft, og han har vært involvert i alle prosessene i og rundt filmen, sier han.

Har blitt kalt «jævla degos»

I filmen spiller Corral en full, hvit nordmann som kommer med rasistiske ytringer. Corrals egne foreldre kommer fra Chile, som gjorde dette ekstra vanskelig for skuespilleren.

– Jeg har ikke opplevd mye rasisme, men har blitt kalt «jævla degos» og opplevd at folk har blitt fordomsfulle etter at de hører navnet mitt. Det var utrolig ubehagelig å selv si rasistiske ting, og jeg begynte å skjelve og stamme ukontrollert, forklarer han.

De andre skuespillerne i denne scenen var selv ikke klar over at Corral verken var skuespiller, eller selv av utenlandsk opprinnelse. Opptaket ble så realistisk at det var svært nært å ende i fysisk håndgemeng.

– En av de andre skuespillerne reagerte kraftig på at jeg kalte dem «terrorister». Situasjonen ble så opphetet at folk bak kamera nesten måtte gripe inn, forteller Corral.

Et «blendahvitt» Norge

Corral mener at «No Man Is an Island» viser at rasisme kan gå begge veier.

– Den handler hovedsakelig om en vennegjengs opplevelse i et «blendahvitt» Norge.

Skuespilleren ser fram til å komme hjem til Tromsø for premièrevisningen på Verdensteatret.

– Jeg var riktig nok hjemme for å besøke søsteren og broren min tidligere i år, men før dét hadde jeg ikke vært der siden TIFF i 2015, avslutter Corral.