Det er ikke alltid det er samsvar mellom hvordan du ser ut utenpå og hvordan du føler deg inni. Og dersom du utenpå ser ut som ei jente og inni kjenner deg som en gutt, kan dette bli ekstra vanskelig.

Jeg var nylig innom en leketøysforretning for å kjøpe bursdagsgave til en treåring. Selv om mye av butikken var kjønnsnøytral, hadde den til min overraskelse store rosa og blå avdelinger hvor gaver mynta på henholdsvis jenter og gutter var plassert.

Etter ei utvikling hvor skillene mellom hva som «passer» for gutter og jenter gradvis er blitt viska ut gjennom 40–50 år, har dette i de senere år snudd. Det kan være på sin plass å rette søkelyset på kjønn og identitet, også for barn.

Cecilie eller Tobias

Stykket handler om Tobias, som egentlig heter Cecilie og er født som jente. Men Tobias føler seg som en gutt, selv om verken mora eller faren hans vet det.

Det er bare den imaginære dinosaureksperten Konrad og etter hvert Tobias’ bestevenn Pauline som vet og også aksepterer at Cecilie egentlig er Tobias.

Ikke lett

For Tobias er det ikke så enkelt at det som han har inni seg og slik han ser ut utenpå ikke passer sammen. Han har sett på Internett og TV for å finne mer ut av det, men han blir forvirra av det. Ikke har han hatt noen å snakke med om det vanskelige heller.

Om mamma får vite om det, vil hun gråte. Pappa vil bli sint, og så vil han også gråte. Og tante vil besvime, sier Tobias i en replikk.

Men til slutt ordner det seg med å få fortalt til foreldrene som fra før har ant noe om hvordan Tobias har hatt det og aksepter at det er slik det er.

Gode valg

De tre skuespillerne fra Rimfrost som forteller historien fra scenen, gjør det på en overbevisende måte.

Jeg tror det er viktig at de har valgt en mannlig skuespiller til å fremstille Tobias, at vi får se ham som den han kjenner seg inni og ikke som slik han ser ut. Jonas Delerud er da også flott som Tobias både i de alvorlige og de morsomme sekvensene av forestillinga.

Og humor er det heldigvis gitt stor plass til. Alexander Rindestu er kostelig som dinosaureksperten Konrad som dukker opp i en tilnærma "Professor Drøvel"-skikkelse, og også som skolens tøffing, Klaus, som Tobias tidligere på dagen har gitt en skikkelig nesestyver, en hendelse som setter fart i åpenheten om Tobias sin situasjon.

Kristine Myhre Tunheim skaper en fin skikkelse av Pauline, Tobias' venninne som kanskje mer enn noen andre blir en niåring, både veslevoksen og med barnslighet.

«Tobias og dagen det smalt» er blitt flott teater for barn, og som også tåler godt de voksnes øyne og ører.