Hun blir ny «husskald» på HT

Maja Bohne Johnsen fra Tromsø blir i tillegg en av åtte nye husdramatikere ved Dramatikkens hus for perioden 2018/2019.
kultur

Dramatikkens hus i Oslo har det nasjonale ansvaret for scenetekstutvikling i Norge. De åtte utvalgte husdramatikerne mottar hvert sitt stipend på 200.000 kroner, samt teaterfaglige ressurser og prøverom i to år.

LES OGSÅ: Setter opp teater­stykke om en mann som forlater alt han kjenner (for abonnenter)

Best blant 80

I Tromsø er Maja Bohne Johnsen kanskje best kjent for å ha skrevet stykket «Vestregata», som mottok lovord fra både lokal- og rikspressen da den gikk på Hålogaland Teater i fjor. Hun har også skrevet forestillingen «Alaska», som ble satt opp på Festspillene i Nord-Norge i år.

– Vi mottok til sammen 80 søknader og nivået har vært svært høyt, forteller kunstnerisk leder Line Rosvoll i et presseskriv.

LES OGSÅ: Endre Lund Eriksen brukte ti år på å skrive ny ungdomsthriller (for abonnenter)

– Tydelige, dramatiske stemmer

I juryens begrunnelse heter det at «Valget har falt på åtte tydelige dramatiske stemmer med svært forskjellig erfaringsbakgrunn. De favner bredt i stil og scenisk uttrykk. Vi har flere begynnende dramatikerskap, i kombinasjon med mer etablerte dramatikere. Vi tror alle vil ha glede av husdramatikerprogrammet og ser fram til et spennende samarbeid de neste to årene».

– Juryarbeidet har pågått i to og en halv måned, vi har lest og satt oss inn i hele dramatikerskap, og utvelgelsen har vært utfordrende med en rekke sterke kandidater og spennende dramatikerskap, sier Rosvoll.

LES OGSÅ: TV-kanalen til Ann-Mari er blant verdens beste

Johnsen tok skuespillerutdannelsen i USA, og har gått på forfatterstudiet på UiT. Hun tok også en mastergrad i scenetekst ved Kunsthøgskolen i Oslo.

«Husskald på HT»

I tillegg til rollen som husdramatiker på Dramatikkens Hus er Johnsen valgt ut som husdramatiker også ved Hålogaland Teater. Det skriver HT i en pressemelding.

– Vi ønsker å knytte til oss Maja som en forlengelse av hennes «Vestregata» fra 2016. Det er en personlig og allmenn fortelling og vi vil bygge videre på det sporet, forklarer teatersjef Inger Buresund i pressemeldingen.

Johnsen selv sier i pressemeldingen at hun ser frem til rollen som «husskald».

– Jeg merker at det er en økt interesse for fortellinger om Tromsø og området rundt. Det er fascinerende å høre historiene om alle menneskene som har gjort så utrolig mye for at Tromsø er det stedet og samfunnet det er i dag. Det ligger svært mye innsats bak, og det er mange gode historier her, sier hun.

Hva Johnsen kommer til å jobbe med som husdramatiker ved HT er det fortsatt for tidlig å si.