Kafé X og Bukta inviterte til felles førjulsfest med grøt

Tradisjonen tro inviterte Kafé X og Buktafestivalen sine gjester, venner og samarbeidspartnere til felles grøt-spising.

VERTSKAP: Lasse Pettersen (i nisselue til venstre) og Jimmy Pedersen (i nisselue til høyre) inviterte venner og samarbeidspartnere til grøtfest på Kafé X.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Vi har et veldig tett forhold til hverandre, og vi synes det er veldig kult å treffes på denne måten.

Lasse Pettersen, festivalsjef for Bukta
kultur

Når adventstiden kommer til Tromsø, er et av de faste innslagene den felles førjulsgrøten som Buktafestivalen og Kafé X inviterer til.

Langvarig samarbeid

I over ti år har de to partnerne samarbeidet – og feiret samarbeidet med den årlige grøtfesten.

Da iTromsø var innom fredag formiddag, var det fullt hus i den vesle kafeen i Vestregata. Grøt, spekemat, kakemenn og annet snadder ble servert til et femtitall gjester.

– Vi har et veldig tett forhold til hverandre, og vi synes det er veldig kult å treffes på denne måten, sier Lasse Pettersen, festivalsjef på Bukta.

Startet i 2005

Samarbeidet mellom de to startet i 2005 da Kafé X – som er et kafétilbud til tidligere rusmisbrukere – kontaktet Buktafestivalen for å få til et samarbeid.

Buktafestivalen tente på ideen – og inviterte gjestene på kafeen til å jobbe som frivillige.

– Hvert år er det mellom 10 og 15 prosent av de frivillige som kommer fra Kafé X. Uten dem ville vi ikke kunne arrangere festivalen, sier Pettersen.

Avhengig av samarbeidet

Jimmy Pedersen på Kafé X – for anledningen sjefsgrøtkoker – sier at kafeen er like avhengig av Bukta. Kafeen får nemlig en betydelig økonomisk støtte fra festivalen i form av blant annet pant på ølglassene som brukes på Bukta.

– Uten støtten ville vi ikke ha anledning til å gi et aktivitetstilbud til våre gjester. Da ville vi kun ha penger til selve kafédriften og ingenting annet, sier han.

Blitt kjent i byen

Dessuten mener han at samarbeidet med Bukta har gjort Kafé X kjent og akseptert i byen.

– De har definitivt vært en døråpner for oss på mange områder og har vært en veldig god samarbeidspartner for oss, mener Pedersen.

Grøtfesten for deres felles venner og samarbeidspartnere er kun en del av aktivitetene de har i lag.

– Vi pleier å grille om sommeren i forkant av Bukta – da inviterer vi også våre partnere, sier Pedersen.