Tromsø-forfatter vant minnepris for høy kvalitet og originalitet

Ingvild Holvik er beæret etter å ha mottatt pris for sitt forfatterskap.

PENGER OG ÆRE: Den Tromsø-bosatte forfatteren Ingvild Holvik mottok Jan Roar Leikvolls minnepris 2017.   Foto: Oda Berby

kultur

Den Tromsø-bosatte forfatteren Ingvild Holvik mottok Jan Roar Leikvolls minnepris under en seremoni i Oslo fredag.

Minneprisen går til et nynorsk, skjønnlitterært forfatterskap av høy kvalitet og originalitet. Jan Roar Leikvoll ga ut fire romaner før han døde allerede som 40-åring, i 2014.

– En ære å bli assosiert med han

Holvik kjente ikke Leikvoll personlig, men prisen har allikevel er personlig betydning for den Tromsø-bosatte forfatteren.

– Jeg møtte han bare én gang, i 2010, men det er en ære å bli assosiert med Leikvoll. Bøkene hans er fantastiske, sier hun.

LES OGSÅ: Endre Lund Eriksen brukte ti år på å skrive ny ungdomsthriller (for abonnenter)

41 år gamle Holvik – som gikk forfatterstudiet ved UiT, og arbeider som konsulent i Norsk Forfattersentrum Nord-Norge – tror prisen er positiv for hennes fortsatte forfatterskap.

– I dagens mediesituasjon har det stor betydning å bli løftet litt fram, og jeg håper at bøkene mine blir lagt mer merke til. Noen få forfattere får veldig mye oppmerksomhet, mens mange andre får langt mindre, og jeg håper på å bli mer synlig.

Pengepremie gir nye muligheter

Mottakeren av Jan Roar Leikvolls minnepris blir også tildelt 50.000 kroner.

– Det er utrolig kjekt å få disse pengene. Det gir meg mulighet til å kaste meg i gang med nye prosjekter, sier forfatteren.

LES OGSÅ: Denne turboka har solgt over 10.000 eksemplarer – nå kommer den i ny utgave (for abonnenter)

Holvik – som debuterte med romanen «Lykkefeltet» i 2010, og ga ut sin andre bok, «Premien for alt», i vår – er litt hemmelighetsfull angående sin neste produksjon.

– Jeg skal skrive meg inn i et nytt romanprosjekt. Såpass mye kan jeg si, humrer hun.

LES OGSÅ: Easterine måtte flykte fra India til Tromsø på grunn av det hun skrev: Nå har hun vunnet prestisjepris (for abonnenter)

– Skarp, smart og usentimental

I juryens begrunnelse for årets tildeling, står det blant annet:

«Prisvinnarens litterære produksjon utmerkar seg ved å vere skarp, smart, usentimental – nådelaust kynisk den eine augneblinken, overrumplande morosam den neste. Mest av alt er dei to romanane forfattaren har utgjeve til no, prega av ei særmerkt evne til å handtere kvardagsspråket i kunstnarleg samanheng, og til å formidle alt det vonde som finst mellom menneska gjennom dette språkets pris-me. Vi har ynskja å beløne litterært vågemot, språkleg klarsyn og viljen til å bóre djupt i menneskesinnets irrgangar, og alle desse kvalitetane finst i rik món i både Lykkefeltet og Premien for alt.»

Prisen er tidligere vunnet av Lars Petter Sveen (2015) og Kjersti Rorgemoen (2016).