Utfordrer de norske polarheltene

Kunstverket «Antifreeze: Rehearsals as Score» på Polarmuseet endrer seg hver eneste dag. Slik vil kunstneren reflektere over hvordan all historie endrer seg over tid.

VIDEOKUNST: Kunstverket på skjermen inne på Polarmuseet endrer seg hver dag, men hovedfortellingen er den samme: En kvinne iført klær som passer polare forhold tar av seg plaggene inntil hun står igjen i undertøyet. Begge foto: Frank Lande 

«Antifreeze: Rehearsals as Score»
  • Den svenske kunstneren Katja Aglert har laget et videokunstverk som utfordrer den tradisjonelle polarhistorien.
  • Hver dag slettes gårsdagens video til fordel for en ny versjon.
  • Utstillinga følger mørketida i Tromsø og står fra 21. november til 21. januar.
kultur

Silje Gaupseth er konstituert daglig leder på Polarmuseet og tar imot iTromsø blant isbjørnskinn, en byste av Roald Amundsen, kajakker og andre artefakter fra den polare historien.

– Nå har jeg nettopp mottatt dagens video på epost fra Katja Aglert. Da må jeg slette den gamle videoen fra i går og legge inn denne. Det samme gjør jeg hver dag, forteller Gaupseth.

KONTROVERSIELT: – Vi har fått blanda respons på utstillinga. Noen synes den er interessant, mens andre har ment at den bryter med for mye og ikke hører hjemme her, forteller Silje Gaupseth, konstituert daglig leder ved Polarmuseet. 

 

Polarmuseet ble etablert i 1978 av den private stiftelsen Arktisk forening, og siden 1986 har den permanente utstillingen i museet i grove trekk vært den samme. I 2010 ble det overtatt av Universitetet i Tromsø.

– Som universitetsmuseum ønsker vi å ta inn noe av den spennende nye forskningen som gjøres i det polare fagfeltet. Det gjør vi ved siden av den permanente utstillingen og i dag er det utstillinga «Levende is», som handler om hvordan livet i Polhavet påvirkes av at stadig mer av havisen smelter.

Utfordrer Polarmuseet

«Antifreeze» er ikke en ferskvare, men en midlertidig del av den permanente utstillinga. Katja Aglert ble invitert nettopp for å røske opp i de stivnede forestillingene om hva polarhistorie er. Det var tidligere daglig leder, Hanne Hammer Stien, som bestilte verket.

– Jeg tenkte at det var et gap mellom den faste utstillinga som har stått her lenge og nyere forskning på feltet. Derfor ønska jeg å åpne opp for nye tanker om hva polarhistorie er, hvordan den formidles og da i siste instans hva Polarmuseet skal være, sier Stien.

Hun visste at Aglert hadde jobba med dette fagfeltet tidligere og inviterte henne derfor til å lage et verks om utfordra den tradisjonelle historiefortellingen.

– Jeg tenkte at hvis den permanente utstillingen skal endres så ville dette verket være en god kickstart for å starte den prosessen.

– Idiotisk idé

Katja Aglert sitter i Stockholm og redigerer det som skal bli morgendagens video.

– Kanskje var dette en idiotisk idé fordi det blir veldig mye arbeid på meg, ler Aglert.

Hun er veldig interessert i hvorfor en historie fortelles på én måte og ikke på en annen.

– Med den formen jeg har valgt, altså at jeg lager en ny versjon hver dag og sletter den gamle, så prøver jeg å utfordre historie som noe skrevet i stein. Det er mange store mannlige helter i polarhistorien, og jeg valgte en kvinne som bærende element i videoene mine fordi det ikke finnes så mange kvinner i Polarmuseet, sier Aglert.