Gir ut bok – forteller om sterkt møte med fødende chinchilla

Morten Tryland har skrevet bok om sine år som dyrlege i Nord-Norge. Én av historiene handler om da han ble innkalt til å bistå i en vanskelig Chinchilla-fødsel.
kultur

I dag er Morten Tryland professor i infeksjonsbiologi. Han jobber med virusinfeksjoner på ville dyr, deriblant rein isbjørn på Svalbard.

Etter at han var ferdig utdanna ved Norges veterinærhøgskole, flyttet han til Nord-Norge for å jobbe som dyrlege. Boka begynner ved studiestedet, deretter går reisen nordover før den ender med at Tryland legger dyrlegepraksisen på hylla.

– Boka har struktur som en roadmovie, sier Tryland.

Omreisende dyrlege: Morten Tryland har reist rundt i Nord-Norge som dyrlege i flere år. Nå har han skrevet bok om sine erfaringer og tanker om møtene med dyr og dyreeiere i Vesterålen og Indre Troms. Foto: Malin Alette Hansen, Norsk Polarinstitutt 

 

Ekorn eller hamster

Boka består av flere frittstående fortellinger fra felten. Én av historiene i boka tar utgangspunkt i da Tryland var vikar for en dyrlege i Lofoten som skulle ta sin første ferie på over ti år.

– Siste dag på jobb fikk jeg en telefon fra en dansk kvinne som fortalte at hun hadde en chinchilla som skulle føde. Hadde jeg bodd på Sortland så ville jeg ha visst at hun drev med oppdrett av chinchillaer for å selge pelsen, men siden det var feriesesong så tenkte jeg at det var en turist og at hun sikkert mente en chihuahua. Jeg visste i det minste at det var en liten hund, men jeg hadde ingen anelse om hva en chinchilla var for noe. Kunne det være et ekorn? En hamster?

LES OGSÅ: Tromsøforfatter fikk stipend på 100.000 kroner

Tryland dro ut til gården og ble møtt av den danske oppdretteren og hennes familie som sto rundt ei lita eske med en chinchilla i.

– Jeg fikk ut den første ungen, men ikke uten å trekke så hardt i halen at den røyk. Jeg ble så flau at jeg bare ville komme meg bort derfra så fort som mulig og tok ikke engang betalt, sier Tryland og ler.

– Senere skjønte jeg at det var mye penger i chinchillapels og tenkte at jeg nok kanskje burde ha skrevet ut en faktura likevel.

LES OGSÅ: Tromsø-forfatter vant minnepris for høy kvalitet og originalitet

– Fant du noen gang ut hva en chinchilla er for noe?

– Det er en blanding av et ekorn og en gnager.

Dyrlegen som bokselger

Tryland gjorde noen forsøk på å få boka utgitt på etablerte forlag, men da han ikke fikk napp, bestemte han seg for å gi den ut selv. iTromsøs tegner Odd Klaudiussen har laget illustrasjoner til flere av fortellingene.

– Nå har jeg fått trykket opp 500 eksemplarer og nå skal jeg rundt til bokhandlerne i Tromsø og forsøke å få solgt den der. Vanligvis går slike lokale bøker godt før jul så jeg får håpe at jeg iallfall selger nok til at jeg lander på beina, sier han.