Sikret seg kommunens kulturpris med oppdiktet samisk museum

Nå kan de ansatte ved Nordnorsk Kunstmuseum juble.

MUSEUM: Museums-performancen skal gi et bilde på hva et eget samisk kunstmuseum kunne vært, og hvordan det kunne sett ut. Prosjektet er et samarbeid mellom Nordnorsk Kunstmuseum, her ved direktør Jérémie Michael McGowan og RiddoDuottarMuseat, her ved direktør Anne May Olli. Marita Isobel Solberg er direktør for det fiktive museet.   Foto: Ida Ramberg

kultur

Kulturpriskomiteen bestående av Marta Hofsøy, Tormod Ingebrigtsen og Benjamin Arvola Notkewich kom i år fram til at årets kulturpris ble tildelt Nordnorsk Kunstmuseum og den fiktive institusjonen Sámi Dáiddamusea.

Samisk kunst på dagsordenen

Det var fra februar til april i år at museet skapte det fiktive samiske kunstmuseet Sámi Dáiddamusea, hvor det ble presentert kunstverk fra mer enn 60 kunstnere, som viste mangfoldet i samisk kunst.

PRIS: Nordnorsk Kunstmuseum har blitt tildelt Tromsø kommunes kulturpris. Her overrekker ordfører Kristin Røymo prisen til Bodil Kjelstrup, administrasjonssjef i Nordnorsk kunstmuseum. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum 

 

Ifølge juryen er begrunnelsen som følger:

«Årets vinner av Tromsø kommunes kulturpris har på en dristig måte fremmet det internasjonale nordlige perspektivet og satt samisk kunst på dagsordenen. De har klart det mesterstykket å gjøre nyskapende og samfunnsengasjert samtidskunst til en publikumssuksess! Vinneren har høstet stor nasjonal anerkjennelse og mottatt flere nasjonale priser i år, og har vært Tromsøs mest markante og ambisiøse bidrag til det samiske hundreårsjubileet i 2017.»

– Dette hadde ikke vært mulig uten det gode samarbeidet vi har hatt med RiddoDuottarMuseat og direktør Anne May Olli, og vi ønsker å gi dem en stor takk, sier Jérémie McGowan, direktør for Nordnorsk Kunstmuseum i en pressemelding.

– Må ta samfunnsengasjement

Med denne tildelingen mener McGowan at kommunen anerkjenner viktigheten av den samiske identitet og tilstedeværelse i Tromsø.

– Ved å gi kulturprisen til Sámi Dáiddamusea, sender kommunen et signal om at kulturinstitusjonene i nord må ta sitt samfunnsengasjement på alvor, og prioritere mangfold som en naturlig og integrert del av sitt arbeid.

STOLT: Jérémie McGowan, direktør i Nordnorsk Kunstmuseum. Foto: Nordnorsk kunstmuseum 

 

Sámi Dáiddamusea og Nordnorsk Kunstmuseum ble kåret til årets museum av Norges museumsforbund tidligere i år. I tillegg har de mottatt pris for «best practice» av Norsk Publikumsutvikling.

Nordnorsk kunstmuseum vil motta 25.000 kroner for å ha blitt tildelt Tromsø kommunes kulturpris.