Kontroversielt kunstverk blir dokumentarfilm

Det mye omdiskuterte kunstverket til Tromsø-kunstneren Joar Nango ble fjernet i fjor høst. Nå blir det dokumentarfilm.

KONTROVERSIELT: Kunstverket til Tromsø-kunstneren Joar Nango har skapt debatt i bygda Kvam. Foto: Paul Kleiven / privat 

kultur

Kunstverket, som var plassert i bygda Kvam i Nord-Fron kommune i Oppland, skapte en opphetet debatt blant lokalbefolkningen. Kunstverket – «En trestolpe, en stein og en gammeldags møkkaspreder» – ble fjernet etter å ha blitt utsatt for hærverk. Dette blir det dokumentarfilm av.

– Vi samarbeider med dokumentarfilmskaperen Merethe Offerdal som har fulgt prosessen fram til nå. Filmen handler om diskusjonene rundt offentlig kunst som har oppstått i kjølvannet av prosjektet, sier Nango.

Filmen skal være ferdig i mai.

– Mer privatisert

Det er arkitektkontoret Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), som Nango er en del av, som står bak det omstridte kunstverket.

– Vi opplever at det offentlige rom bli mer og mer privatisert og kontrollert, og savner tilstedeværelse av ulike folk. At det ble åpnet opp for diskusjon i et lokalsamfunn som Kvam rundt hva som hører hjemme og ikke, er det en verdi i, selv om det ikke var dette vi la opp til, sier Tromsø-kunstneren.

Dette blir også tema i dokumentarfilmen.

– Det handler ikke om å henge ut verken oss som misforståtte kunstnere eller lokale kunstsynsere. Det skal stilles viktige spørsmål om hvordan kunst i det offentlig rom utvikles. Dette er spørsmål som FFB har vært opptatt av å trekke fram, sier Nango.

Blir plassert tilbake

Lenge var det usikkert hva som skulle skje med kunstverket til Tromsø-kunstneren. Flere lokale aktører tilbydde seg å kjøpe det. Det var også snakk om at Tromsø skulle overta kunstverket, men nå er det avgjort at det skal plasseres på samme sted som det sto tidligere.

– Det vil ikke skje så mye fysisk på stedet før i april. Det har vært helt uaktuelt å sette det opp noe annet sted fordi dette handler om utvikling av et oversett og glemt parkområde, sier Nango.

KOMMENTAREN: «Dette skjønte jeg ingenting av – er det kunst eller er det dritt?»

Ikke redd for hærverk

Kunstverket, som har et budsjett på 400.000 kroner, blir nå ferdiggjort i Nangos atelier i Tromsø. Da Nord-Fron kommune valgte å fjerne kunstverket i fjor høst, var dette grunnet sikkerhetsmessige årsaker etter hærverk. Noen hadde skåret over en stropp som sikret bærekonstruksjonen, hengt opp dametruser med avføring, og festet lapper med stygge kommentarer.

Kunstneren er ikke redd for at dette skal gjenta seg når verket blir plassert tilbake.

– Vi føler vi står tryggere forplanta i lokalsamfunnet nå etter diskusjonen. Vi har fått bredere støtte i Kvam.