Ny musikk til tekster fra en gammel verden

Mangfold i «Terra Nova»

Bak «Terra Nova» står pianisten Jan Gunnar Hoff og sopranen Marianne Beate Kielland, to nordnorske musikere av internasjonalt format.

HOFF/KIELLAND: Jan Gunnar Hoff ved klaveret og Marianne Beate Kielland på sangens vinger under konserten «Terra Nova» i Tromsø domkirke. Foto: Helge Matland 

5

kultur

Mesteparten av musikken til «Terra Nova» er skrevet av Hoff, mest kjent som pianist og låtskriver innen jazzsjangeren, og som i 2014 ble tildelt Buddy-prisen, den høyeste utmerkelse i norsk jazz. I tillegg står han også som tekstforfatter for et par av sangene.

Ikke jazz – ikke helt klassisk

Men om dette er musikk skrevet av en jazzpianist som framfører den sammen med en klassisk sanger, så er det vanskelig å kategorisere den som jazz. I melodiene tar Jan Gunnar Hoff oftest utgangspunkt i den tidsepoke tekstene er skrevet i.

Hamsun er opphavsmann til tre av tekstene, som er henta fra hans samling «Det vilde kor», og William Blake til fire. Det har latt Hoff inspirere seg av klassisisme, romantikken og nyromantikken. Både Blake-sangene og i tittelsangen «Terra Nova» som Hoff har skrevet både tekst og musikk til, kan vi også høre elementer fra britisk folkemusikk. Men gjennom harmonikken tar han sangene med fram til vår tid og «Terra Nova» – den nye jord.

Har vokst

Jeg hørte mye på denne musikken da den kom ut på plate i mars 2017, og jeg synes det jeg nå opplevde i Tromsø domkirke har vokst siden den gang. Noe har nok med den flotte og varme akustikken i denne trekirka som gjør dette til et av mine favorittkonsertlokaler. Her kommer ikke minst klangen i Kiellands flotte stemme bedre til sin rett – den blir åpnere og varmere.

I tillegg er det, slik jeg hører det, mer dynamikk i framføringene. Det er to særdeles dyktige musikere vi får oppleve på scenen; de møter hverandre i flott kommunikasjon og innlemmer sitt publikum i sin verden på en uanstrengt og naturlig måte. Her leverer nordnorske topputøvere i byens flotteste kirke.

«Terra Nova» føyer seg på en elegant måte inn i den gamle lied-tradisjonen med ny musikk.

INDERLIG: Marianne Beate Kielland i en inderlig formidling av Jan Gunnar Hoffs «Terra Nova».  Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen