Ny musikk til tekster fra en gammel verden

Mangfold i «Terra Nova»

Bak «Terra Nova» står pianisten Jan Gunnar Hoff og sopranen Marianne Beate Kielland, to nordnorske musikere av internasjonalt format.

HOFF/KIELLAND: Jan Gunnar Hoff ved klaveret og Marianne Beate Kielland på sangens vinger under konserten «Terra Nova» i Tromsø domkirke. Foto: Helge Matland  Foto: Helge Matland

5

«Terra Nova»
  • Konsert under Nordlysfestivalen
  • Marianne Beate Kielland, mezzosopran
  • Jan Gunnar Hoff, piano
  • Tromsø domkirke
  • Publikum: Ca. 150
  • 28.01.2018
  • (Terningkast 5)
kultur

Mesteparten av musikken til «Terra Nova» er skrevet av Hoff, mest kjent som pianist og låtskriver innen jazzsjangeren, og som i 2014 ble tildelt Buddy-prisen, den høyeste utmerkelse i norsk jazz. I tillegg står han også som tekstforfatter for et par av sangene.

Ikke jazz – ikke helt klassisk

Men om dette er musikk skrevet av en jazzpianist som framfører den sammen med en klassisk sanger, så er det vanskelig å kategorisere den som jazz. I melodiene tar Jan Gunnar Hoff oftest utgangspunkt i den tidsepoke tekstene er skrevet i.

Hamsun er opphavsmann til tre av tekstene, som er henta fra hans samling «Det vilde kor», og William Blake til fire. Det har latt Hoff inspirere seg av klassisisme, romantikken og nyromantikken. Både Blake-sangene og i tittelsangen «Terra Nova» som Hoff har skrevet både tekst og musikk til, kan vi også høre elementer fra britisk folkemusikk. Men gjennom harmonikken tar han sangene med fram til vår tid og «Terra Nova» – den nye jord.

Har vokst

Jeg hørte mye på denne musikken da den kom ut på plate i mars 2017, og jeg synes det jeg nå opplevde i Tromsø domkirke har vokst siden den gang. Noe har nok med den flotte og varme akustikken i denne trekirka som gjør dette til et av mine favorittkonsertlokaler. Her kommer ikke minst klangen i Kiellands flotte stemme bedre til sin rett – den blir åpnere og varmere.

I tillegg er det, slik jeg hører det, mer dynamikk i framføringene. Det er to særdeles dyktige musikere vi får oppleve på scenen; de møter hverandre i flott kommunikasjon og innlemmer sitt publikum i sin verden på en uanstrengt og naturlig måte. Her leverer nordnorske topputøvere i byens flotteste kirke.

«Terra Nova» føyer seg på en elegant måte inn i den gamle lied-tradisjonen med ny musikk.

INDERLIG: Marianne Beate Kielland i en inderlig formidling av Jan Gunnar Hoffs «Terra Nova».  Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen

 

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur