Sara (26) fra Tromsø skal lage sirkus på TV2

Det blir luftig akrobatikk i TV-ruta under Norske Talenter fredag.

FYSISK KREVENDE: Tissue er en form for luftakrobatikk som utføres hengende fra et tøystykke.   Foto: TV2

kultur

Dette blir tromsøjenta Sara Rønne sin første TV-opptreden. 26-åringen skal vise fram sitt talent i tissue, og kjemper mot elleve andre deltakere.

Rønne er innforstått med at tissue ikke akkurat er noen «folkesport».

– Man kan godt kalle det luftakrobatikk, der ordet tissue egentlig stammer fra tøystykket man bruker, forklarer hun.

Elev ved Kulta og sirkuslinja

Tissue, som utføres med et silkelignende stoff hengende fra taket, er mest kjent fra nysirkus. Rønne er, ikke overraskende, tidligere elev ved scenekunsthuset Kulta i Tromsdalen.

– Jeg var i et av de første kullene på Kulta, og da familien min flyttet til Svalbard for et par års opphold, kom det instruktører fra Kulta oppover og trente sammen med meg. Senere startet jeg på sirkuslinja på Tromsdalen videregående skole, sier 26-åringen.

– Tissue fremstår som svært krevende, fysisk sett. Har du ingen annen idrettsbakgrunn?

– Jeg drev litt med turn da jeg var mindre – men det var egentlig bare for å kunne bli bedre i tissue, hehe.

TV-DELTAKER: Sara Rønne (26) fra Tromsø opptrer fredag i sitt første TV-program, Norske Talenter.   Foto: TV2

Var ønsket av TV2

Etter å ha hatt tissue som hobby etter videregående skole, bestemte den nå Oslo-bosatte 26-åringen seg for å ta akrobatikken et steg videre for et par år siden.

– Nå underviser jeg i tissue på fulltid, i tillegg til å opptre, og prøver å få det hele til å gå rundt, forklarer hun.

Det var TV2 selv som kontaktet Rønne, og ba henne søke om å få delta i Norske Talenter. Hun innrømmer å ha trent godt i forkant av TV-programmet.

– Ærlig talt, så hadde jeg aldri tenkt tanken at dette var noe å melde seg på, før jeg ble kontaktet. Men jeg tok opptredenen som en utfordring.

Mål om å underholde

I fredagens program vises et svært bredt spekter av talenter for seerne. En deltaker skal imponere med hoderegning, mens resten spenner fra magi til linedance.

– Er det noen logikk i å skulle vurdere tissue opp mot enkelte av disse andre talentene?

– Tissue er veldig annerledes enn hva flere andre av fredagens deltakere gjør, men alt sammen handler om underholdning. Målet mitt var derfor å underholde, samtidig som jeg håper at seerne skjønner hvor mye øving som ligger bak, sier akrobaten.

Rønne vil ikke avsløre om hun ble slått ut i fredagens program, som er spilt inn for en liten stund siden, eller om hun kom ett steg nærmere hovedpremien på en halv million kroner.

– Det får dere se på TV fredag, humrer hun.