Fascinerende og flott barokk fra Recondita Armonia

«Umiskjennelig spansk»

Sjarm og framstående musikalske prestasjoner prega barokkonserten med den spanske kammermusikkgruppa Recondita Armonia.

GOD SANGER: Jorge Juan Morata framsto som både en flott sanger og strålende formidler. Her i samspill med Esteban Mazer og Lixsania Fernández. Foto: Helge Matland 

5

Recondita Armonia

kultur

Med den unge, fremadstormende spansk-cubanske gambisten Lixsania Fernández som kunstneriske leder, inntok Recondita Armonia Verdensteatret og Nordlysfestivalen med storm.

Fuego al mundo!
  • Recondita Armonia med
  • Lixsania Fernández – viola da gamba og kunstnerisk leder, Jorge Juan Morata – tenor, Farran James, fiolin, Eduardo Egüez – barokkgitar og lutt, Esteban Mazer – orgel og cembalo
  • Konsert på Nordlysfestivalen
  • Verdensteatret, 03.02.2018

Ensemblet som på sin lille norgesturné også har gjesta Oslo og Barokkfest i Trondheim, består ellers av tenoren Jorge Juan Morata, Farran James på fiolin, Eduardo Egüez på barokkgitar og lutt og Esteban Mazer på cembalo og orgel.

HELE ENSEMBLET: Fra venstre Farran James, Esteban Mazer, Lixsania Fernández, Eduardo Egüez og Jorge Juan Morata. Foto: Helge Matland 

Instrumentalt og vokalt

På programmet som de hadde gitt tittelen «Fuego al mundo!», («Ild for verden») hadde de satt i all hovedsak barokkmusikk fra Spania i perioden fra rundt 1675 til 1745, men et lite unntak for musikk henta fra andre sida av Pyreneene.

Mens noe av denne musikken klart føyer seg inn i barokktradisjonen slik vi kjenner den fra områdene lenger nord i Europa, så bød denne konserten på barokkmusikk hvor vi så definitivt kan høre det spanske opphavet i musikkens temperament, både i rytmikk og melodikk. Her kommer påvirkninga fra en mer folkelig musikk inn med elementer som kan kjennes igjen også i spansk tradisjonsmusikk slik den spilles i dag.

INTIMT: Det blir intimt og fint med kammerkonserter av dette slaget i ærverdige Verdensteatret. Her Esteban Mazer, Lixsania Fernández og Eduardo Egüez under konserten med Recondita Armonia. Foto: Helge Matland 

Recondita Armonia presenterer musikken sin ledig og lett. Bruken av barokkinstrumenter gjør at den kan virke noe neddempa, også når det dras til litt. Men det er vakkert, både i nummer hvor det virtuose står i sentrum og andre steder i programmet hvor vi får servert musikk hvor det er det lavmælte, inderlige og poetiske som er mest framtredende.

Det presenteres også mange flotte sanger, mange henta fra operaer av komponistene jean Baptiste Lully og Sebastián Duron.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur