Podkast-dronningene til Tromsø med nytt show: – Vi har filt kantene litt

Lørdag holder «Tusvik & Tønne» to show på Kulturhuset. Her skal de oppdra både samfunnet, seg selv og publikum.

UNDERHOLDER FLERE ENN PHUNGFOLKET: Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne (til høyre) er litt mer «spiselig» når de holder show kontra hvordan man er vant med å høre dem på podkast. 

kultur

Komikerne Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik har ikke vært i Tromsø siden de holdt show her i 2015. Når de nå kommer tilbake er det med showet «Tusvik & Tønne på oppdragelsesreise».

– «På oppdragelsesreise», hva legger dere i det?

– Det er jo et ordspill på oppdagelse og oppdragelse, hvor vi oppdrar samfunnet, oss selv og publikum. Her snakker vi litt om hva vi skal lære oss og hva som foregår i våre liv. Stort sett er det jo oss selv det går mest utover, det er oss selv vi er hardest mot. I tillegg snakker vi blant annet om voldtekt, familie og viktigheten og irritasjonen over holdningskampanjer, sier Lisa Tønne.

– Har dere forandre dere mye siden sist dere var her?

– Vi forandrer oss i takt med tiden, da vi snakker om ting som oppstår i samfunnet og følger med på det som skjer tiden, noe som naturligvis påvirker oss og det vi snakker om. Likevel er vi fortsatt oss, de samme menneskene vi bestandig har vært.

Falt på plass

Showene til Tusvik og Tønne utspringer fra deres svært populære podkast «Tusvik & Tønne» som startet opp i 2012.

Ifølge Tønne er det den første og største frittstående podkasten i Norge.

– Hva har den betydd for dere?

– Da vi startet var vi to «entertainere» som begge så etter uttrykk å bruke på scenen og vimset litt rundt. Alt falt veldig på plass da vi begynte med podkasten og det er liksom «oss to» nå. Vi har skapt et uttrykk som er vårt og det drar vi som artister nytte av. Det er deilig når vi går på scenen for da er premisset for hvem vi er satt, forteller Lisa Tønne.

Også blir de langt tøffere, ifølge henne.

– Det er enklere å være på en jævlig jobb sammen enn alene. Er det en kjip, så tar den ene den andre på skulderen og sier «nå kjører vi knallhard «Tusvik & Tønne»-stil». I tillegg så merker jeg at jeg har lettere for å oppsøke kjipe situasjoner for å ha noe gøy å snakke om. Kanskje jeg går på et litt kjipt nach for å ha noe gøy å snakke om senere, forteller Tønne.

For flere

– De som har lyttet til dere vet at dere kan være veldig drøye. Hvor drøyt blir showet?

– Det er noe annet med show enn podkast. En podcast må du selv gå inn og laste ned, det er ditt valg og det er gratis. På show tar vi penger fra folk og innholdet må være for flere enn bare våre «harde» tilhengere, påpeker komikeren.

– Dere er altså litt mer filtrerte på show?

– Vi har filt kantene litt, selv om vi snakker med en tunge som de fleste kjenner til, så er det ikke helt det samme som på podkast.

Vinner på å være uperfekte

Når Tønne snakker om tilhengere, mener hun «Phungfolket». Da Tusvik og Tønne startet podkasten kunne ikke Tønne si «pung», hennes favorittord, som følge av at hun hadde blitt lam i halve ansiktet etter en hjerneoperasjon. Dermed ble «pung» til «phung» og så ble lytterne kalt «phungfolket».

– Hva kjennetegner «Phungfolket»?

– Det kan være hvem som helst. Jeg tror to komikere som kjører såpass hardt på var etterlengtet. Det er ingen tvil om vi bommer iblant, men det er jo da man reiser seg opp igjen. Terskelen for å tørre gå på en smell og tørre å bomme er fryktelig høy hos oss og kanskje nettopp derfor treffer vi generasjon prestasjon som skal gjøre alt riktig. Vi har ikke filter og prøver ikke å være perfekte, tvert imot.