Starter kulturelt kollektiv for kvinner

Disse Tromsø-damene vil ha action. Nå går de sammen for å hjelpe seg selv og yngre krefter opp og fram.

KULTURKVINNER: Disse damene bretter opp ermene for å hjelpe flere kvinner og jenter inn i kunst- og kulturlivet. Fra venstre: Sofie Martinsen, Lori Markussen og Sandra Elise Frantzen. Foto: Silja Lomakka 

kultur

– Cat Collective er et samarbeid mellom kvinner i Tromsøs kunst- og kulturliv. Det er kortversjonen, sier initiativtaker Sandra Elise Frantzen med et smil.

Sammen med blant andre Lori Markussen og Sofie Martinsen skal hun brette opp ermene, og jobbe for flere kvinnelige utøvere i Tromsø – og på sikt i Nord-Norge.

– Vi ønsker å skape en plattform hvor unge jenter kan få lyst og mulighet til å jobbe innenfor det kreative feltet, forklarer hun.

– Mye lidenskap og kaffe

– Hva ligger i «plattform»?

– I Cat Collective er vi mange med forskjellig bakgrunn. Jeg er utdannet illustratør, og jobber med grafisk design, mens de andre har erfaring med fotografi, booking, musikk, promotering og mange andre ting. Sammen kan vi hjelpe unge kvinner, i tillegg til oss selv, opp og fram, forklarer Frantzen.

Cat Collective har søkt prosjektmidler fra blant annet Kulturrådet. Første arrangement er konserten med Jadudah, som går av stabelen 7. april på Bastard.

– Vi har alle fulltidsjobber ved siden av dette, som er frivillig arbeid, så vi kommer til å fortsette å jobbe med å hente inn støtte og sponsorer, sier Lori Markussen.

– Foreløpig klarer vi oss med mye lidenskap kaffe, påpeker Frantzen lattermildt.

Gir ut gratismagasin

Markussen har drevet Bastard bar i en årrekke, og flere av kulturkollektivets arrangementer vil i starten foregå i kjelleren i sørbyen – blant annet for å unngå for høye startutgifter.

– Cat Collective skal arrangere kurs og workshops for spesifikke ting til høsten. Vi håper å kunne hjelpe jenter til å bli blant annet lyd- og lysdesignere, sier Markussen.

– Vi har booket konserter hver måned fram til sommeren, og vi skal også gi ut en månedlig gratismagasin. Magasinet vil ha intervjuer med aktuelle artister og kunstnere, pluss et program med aktuelle arrangementer. Tanken er at dette fysisk skal ligge rundt på byens utesteder, og forhåpentlig også på nettet, legger hun til.

Ønsker kvinnelig arbeidskraft

– Har dere en «kun damer»-policy når det kommer til arrangementene deres?

– Hehe, nei. Vi kommer til å ta i bruk alle byens kvinnelige krefter, men kommer også til å samarbeide med gutta, sier Markussen.

– Vi er åpen for å ta imot hjelp fra alle. Ingen skal stå utenfor, men vi ønsker at så mye som mulig av arbeidskrafta som står bak disse arrangementene skal være kvinnelig, skyter Frantzen inn.

– Men det er ingen tvil om at kvinner er statistisk underrepresentert innenfor kulturfeltet, og min erfaring er at damer ofte ender opp som andrevalget. Dette vil vi gjøre noe med, påpeker Markussen.