Slipper vårprogrammet:

Dragshow, barneforestillinger og nordnorske talenter

Fredag slapp Vårscenefest 2018 og Scenetekstivalen sine programmer, med fokus på nordnorske fortellinger og inkludering.

SCENEKUNSTNERE: Disse håper flere nye fjes besøker Vårscenefest og Scenetekstivalen på tampen av april. Fra venstre: Bernt Bjørn som kulturfruen «Linda, Therese Bakkevoll, Ron Røstad og Kristin Bjørn.   Foto: Helge Skog

kultur

Vårscenefest arrangeres for åttende og Scenetekstivalen for fjerde gang fra 23. til 28. april. I år ønsker de seg flere besøkende enn noen gang.

– Vi vil nå ut til flere enn kjernepublikummet for scenekunsten. Vi tror at langt flere enn dem som tradisjonelt dukker opp på festivalen vil sette pris på forestillingene, sa Røn Røstad i Vårscenefest under programslippet på Rådstua fredag formiddag.

Skuespiller Bernt Bjørn dukket også opp under programslippet – i rollen som en av byens finere kulturfruer, «Linda» – for å illustrere poenget ytterligere, samt bidra til en god latter for samtlige fremmøtte.

Presenterer talenter fra nord

Scenetekstivalen, der manusforfattere ved hjelp av skuespillere og musikere inviterer publikum inn i et tidlig utkast av sitt manus, skal i gang allerede mandagen på Tromsø bibliotek. Da skal utvalgte unge talenter vises fram, i løpet av tre arrangementer.

– Vi opplever en kø av skuespillere fra landsdelen som ønsker å ta del i Scenetekstivalen. Et annet artig poeng, er at fire av de unge talentene som presenteres har tilknytning til Tromsø, sier Kristin Bjørn i Scenetekstivalen – hvis hovedfokus i år er «Fortellinger fra nord».

Dugnadsånden forsvinner – nettrollene regjerer

Vårscenefest sitt overordnede tema for 2017 til 2019 er inkludering. I år stiller de spørsmålene: «Hva tror du på?» og «Hva er din virkelighet?».

– De fleste av oss opplever at den norske dugnadsånden er svekket, og folk er vanskelige å få ut av sofaen. I tillegg lever vi i en hverdag preget av nettroll og fake news, forklarer produsent Audun Skog.

Dragshow og dans for småbarn

Scenekunstfestivalen, som er initiert av RadArt og Rådstua teaterhus, har et omfattende program. To arrangementer illustrerer bredden godt:

«I am what I am» er et dragshow som byr på både tradisjonell og moderne drag. «Firkantskogen» av Ompagniet er derimot en fantasifull danseforestilling. Målgruppa er barn som er mellom seks måneder og tre år gamle.

Rådstua er hovedkvarter for begge festivaler, med Sivertsens Kafe som festivalkafé. Vårscenefest 2018 tar virkelig byen i bruk med sine ti forskjellige spillesteder, mens Scenetekstivalen nøyer seg med Rådstua, biblioteket og Small Projects i Grønnegata.