Sámi Dáiddamusea vant Kunstkritikerprisen 2017

Museumsperformancen Sámi Dáiddamusea sikret Kunstkritikerprisen til Nordnorsk kunstmuseum og RiddoDuottarMuseat. – Banebrytende og bygget gjennomgående på kvalitet, sier juryen.

REKORDBESØK: Den samiske utstillingen «There Is No» er sett av 6.531 besøkende siden åpningen, noe direktør Jérémie McGowan ved Nordnorsk Kunstmuseum er godt fornøyd med.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

kultur

Fra februar til april i fjor erstattet Nordnorsk Kunstmuseum sine vanlige samlinger med det fiktive samiske kunstmuseet Sámi Dáiddamusea, i samarbeid med RiddoDuottarMuseat.

Totalt ble verk fra mer enn 60 kunstnere presentert, for å vise mangfoldet i samisk kunst.

– Ved å forvandle Nordnorsk Kunstmuseum både på innsiden og utsiden bytter de to institusjonene performativt sett plass. Man setter inn en annen kunstsamling, og man gir museet en egen grafisk identitet, egne kommunikasjonsplattformer og egne museumsrelaterte gjenstander som postkort, plakater, visittkort og diverse salgsartikler, heter det på museets nettsider.

Banebrytende museumsarbeid

Nå har prosjektet Sámi Dáiddamusea vunnet Kunstkritikerprisen 2017.

I en pressemelding forteller direktør Jérémie M. McGowan at han er stolt og glad for at banebrytende museumsarbeid anerkjennes og verdisettes av kunstkritikere i Norge.

– Kulturinstitusjoner har et ansvar for å eksperimentere, utforske, utfordre og fornye både seg selv og samfunnet for øvrig. Det samiske er stadig mer på dagsorden i Norge, og vi håper virkelig at museumsarenaer vil løfte frem enda flere problemstillinger. Slik kan man legge til rette for en høyst nødvendig kritisk debatt, sier han.

MUSEUM: Museums-performancen skal gi et bilde på hva et eget samisk kunstmuseum kunne vært, og hvordan det kunne sett ut. Prosjektet er et samarbeid mellom Nordnorsk Kunstmuseum, her ved direktør Jérémie Michael McGowan og RiddoDuottarMuseat, her ved direktør Anne May Olli. Marita Isobel Solberg er direktør for det fiktive museet.   Foto: Ida Ramberg

 

Ideen om et museum for samisk kunst oppsto på 1970-tallet, på samme tid som planene for et Nordnorsk Kunstmuseum dukket opp. Men mens Nordnorsk kunstmuseum ble en realitet på 80-tallet, har det samiske kunstmuseet latt vente på seg.

Et potensielt samisk kunstmuseum

Nordnorsk Kunstmuseum takker Kritikerlaget for prisen og RiddoDuottarMuseat med direktør Anne May Olli for et helt fantastisk samarbeid. Prisen dediseres til det framtidige, ekte Sámi Dáiddamusea.

For som de selv skriver på sine nettsider: – Dette er ikke et faktisk Sámi Dáiddamusea, det er snarere et potensielt Sámi Dáiddamusea.

Selve prisen, som i år deles ut for niende gang, deles ut på Samisk hus i Oslo 4. mai. Museet vil selv markere tildelingen i Tromsø på et senere tidspunkt.

Prosjektet fikk kommunens kulturpris for 2017.