Tromsø-dramatiker bruker «Skam-metoden»

Bildedeling av 14 til 16-åringer på internett problematiseres under Scenetekstivalen.

DRAMATIKERE: Anna Lund, Maher Hawriya og Sigurd Lakseide er tre av fire skribenter fra Tromsø som skal vise seg fram under Scenetekstivalen.   Foto: Helge Skog

kultur

Scenetekstivalen viser i år fram en rekke unge, talentfulle dramatikere – og hele fire av dem kommer fra Tromsø. Anne Lund skriver dramatikk etter TV-seriemodell, som frilanser, og mandag ettermiddag fremførte hun sitt uferdige manus «Sommerjobb».

– Researcharbeidet har vært omfattende. Jeg har gjennomført intervjuer av målgruppa i alderen 14 til 16 år siden mars måned i fjor, sier 28-åringen – som innrømmer at denne metoden er lik arbeidet gjort med NRK-serien «Skam».

– Blir værende på nettet for alltid

Lunds skrivemetode stammer fra kommersiell produktutvikling, forklarer hun.

– Som skribent danner man seg et bilde av dem man skriver for. Etter mange intervjuer har jeg valgt meg ut én av disse – så bygger jeg karakteren rundt denne personen sine tanker, drømmer og frykt.

«Sommerjobb» handler om overgangen unge opplever idet de begynner å bruke sosiale medier.

– Det handler om en jente som opplever en bildedelingssak på nettet. Det er lett å bli lurt, eller gjøre en liten feil som blir værende på nettet for alltid, sier Lund.

Vengsøya, Kvaløya og Andøya sentrale

Lund satte opp sin første teaterforestilling på Vengsøya, allerede før hun startet sin utdannelse i faget. 28-åringen var en av ungdommene som i sin tid startet Monkeyrevyen på Kvaløysletta, og har også vært en del av Kulta-miljøet.

Det er allikevel på Andøya hun har gått i lære, ifølge seg selv.

– Jeg har bodd på Dverberg på somrene, og vært en del av teatermiljøet til Svein Spjelkavik. For meg startet det hele der, og Katrine Strøm har vært en slags mentor for meg, sier Lund.

Kulturforskjeller fra Syria til Norge

Maher Hawriya og Sigurd Lakseide er også hjemmehørende i Tromsø, og blant dramatikerne som skal vise seg fram på Scenetekstivalen. Forestillingen «Al Hayat Helwa» er bygd opp av reelle samtaler mellom de to guttene, og viser likheter og ulikheter mellom kulturer.

– Jeg kom til Tromsø som flyktning fra Syria som 14-åring, da jeg ble gjenforent med min far. Dette er første gang jeg jobber med dramatikk, sier Hawriya.

– Maher og jeg møttes på gamle Tvibit i 2014, og ble venner. Denne forestillinga er et resultat av vårt vennskap, sier Lakseide – som også jobber som skuespiller, og har en rolle i spillefilmen «Den 12. mann».

Scenetekstivalen pågår til og med lørdag denne uka.