Tromsø-mann vant Gullruten

John-Erling Holmenes Fredriksen vant onsdag Gullruten for beste foto i en dramaproduksjon, for tv-serien Grenseland.

John-Erling Holmenes Fredriksen fra Tromsø (til venstre), og Håvar Karlsen vant onsdag Gullruten for beste foto i en dramaproduksjon.  Foto: Privat

kultur

Tv-serien, som ble sendt på TV2 i fjor høst, var den første tv-serie-jobben for tromsøværingen. Han var sjef for foto i tv-produksjonen, sammen med Håvar Karlsen.

– Det er enormt stas, selvfølgelig, sier Holmenes Fredriksen på telefonen fra gallamiddagen på Chateau Neuf onsdag kveld.

Første jobb som sjef

Han har jobbet som filmfotograf på flere filmer, som Bølgen og Burning, og på tv-serien Valkyrien, siden han gikk ut av filmfotoutdanninga på Den norske filmskolen på Lillehammer. Dette var imidlertid hans første jobb som sjef.

– Da er det ekstra stas å gå rett til topps, sier han.

Siden den gangen har det ballet på seg med interessante jobber. Etter feiringen i kveld er det nemlig rett tilbake på jobb, nå som sjefsfotograf for NRK-serien Heimebane. Han har hatt ansvar for fire episoder i første sesong, og jobber nå med innspillingen av sesong 2, som skal vises på tv neste år.

– Jeg er stor fotballtilhenger selv, og jeg ble hektet med en gang etter å ha lest de første manusene, sier Holmenes Fredriksen.

– Jeg har aldri før vært med på et prosjekt der så mange responderer på produktet. Alle har sett Heimebane, sier han.

Fagprisutdeling

Utdelingen av Gullruten er todelt. Kveldens utdeling var fagpriser, mens prisene som tildeles skuespillere og det man ser foran kamera, skjer 5. mai.

– Dagens utdeling ble også spilt inn for tv, men jeg er usikker på hvordan de har tenkt å vise det, sier Holmenes Fredriksen.