For litt over ett år siden reiste Finn Arve Sørbøe rundt i Nord-Norge med enmannsforestillingen «Kaddeva æ sa». Det fanget NRK opp, og da Sørbøe tok turen til Oslo for å spille på Chat Noir, sendte de et team for å filme forestillingen.

– Jeg spilte den forestillingen lenge, og som en slags avslutning skulle jeg da spille på Chat Noir, noe som selvfølgelig er stor stas. Det ville NRK filme, som også var veldig hyggelig, det at de vender blikket nordover og også viser interesse for noe jeg har laget, sier Sørbøe.

Nå skal altså forestillingen vises på TV. På 17. mai.

– Dette er en av ganske få humoroppsetninger som har blitt tatt opp av statskringkasteren for å vises på TV. Dette fordi NRK mener showet er svært godt og fortjener å bli vist fram til hele landet, skriver prosjektleder i NRK, Mads Tørklep, i en e-post til iTromsø.

– Det er veldig stas, sier Sørbøe.

Har flere tromsøreferanser

POPULÆR: Sørbøe hadde personlig publikumsrekord på Kulturhuset med forestillingen «Kaddeva æ sa». Her er han på Chat Noir.

Forestillingen, som i hovedsak handler om språk, mener Sørbøe er mulig for folk i hele landet å se.

– Jeg har jo med et par referanser til tromsøord og uttrykk, men forestillingen handler i hovedsak om min nysgjerrighet for språk, språklige fenomen og språklig opprinnelse. Alt dette med et språkblikk, selvfølgelig, sier han.

– Kan vi få et eksempel på tromsøuttrykk du har med i forestillingen?

– Hehe ja, du har jo blant annet det at vi i Tromsø bruker mye sammentrekningsord, som for eksempel «daksomat». Når vi skal si «det er akkurat som at du ikke har lyst» sier vi «daksomat du ikkje har løst», forklarer Sørbøe.

– Også har vi med litt tall og. «29», bruker vi, det slenger vi på etter en uttalelse. For eksempel sier vi «Mackøl e kjempegodt, niogtyve?» som «ekkje du enig».

Engasjerer mange

Forestillingen tar for seg opprinnelsen av dialekter i Nord-Norge, det at engelsk kan ta over som språk i Norge om 200 år og hvor rart det hadde vært om språk ikke fantes i det hele tatt.

– Språk er jo den viktigste oppfinnelsen i verden, som jeg bruker å si. Man kan fort tenke at språk er litt kjedelig, men det engasjerer mange, sier Sørbøe.