Tromsø Byorkester setter musikk til Hitchcocks fugle-grøsser

Førstkommende torsdag blir det en unik mulighet til å oppleve Alfred Hitchcocks grøssermesterverk «Fuglene», med musikalsk følge fra Tromsø Byorkester.

FUGLESKREKK: Einar Mjølhus (fagott) og Marianne Lund (fiolin) vet hvordan de skal vegre seg mot angripende fugler når de torsdag spiller sammen med resten av Tromsø Byorkester. Foto: Richard Engh 

kultur

Spenningens mester Alfred Hitchcock (1899–1980) har skremt mang en kinogjenger med sine skrekkfilmer, med «Psycho» som kanskje fremste eksempel. Torsdag blir det mulig å oppleve et annet av hans mesterverk, når «Fuglene» fra 1963 vises på Verdensteatret.

Originalen uten musikk

DRAPSFUGLER: I Alfred Hitchcocks skrekkfilmklassiker «Fuglene» samler tusenvis av fugler seg for å hakke innmaten ut av menn, kvinner og barn i Bodega Bay. Torsdag kan filmen oppleves på Verdensteatret, med musikk spilt av Tromsø Byorkester. Foto: UIP  Foto: United International Pictures

Originalversjonen av filmen har ikke musikk. Det som dominerer lydsporet er fugleskrik, noe det til gjengjeld er mye av.

Nå har Tromsø Byorkester tatt seg den kunstneriske friheten å sette musikk til 20 av filmens 37 scener. Filmen, med en spilletid på nesten to timer, vises i sin helhet.

– Det var dirigent Gabriel Ortega som lanserte den originale ideen før jul, og orkesteret tente hundre prosent på den. Vi har hatt øvinger i det siste for å time musikken til filmen. Det er ikke musikk i filmen, så det er mulig vi ødelegger filmopplevelsen for noen, sier Einar Mjølhus, fagottist og styremedlem i Tromsø Byorkester.

Ryggen til filmlerretet

Ifølge Mjølhus ligger det veldig mye arbeid bak de musikalske innslagene. Dirigenten bruker musikk av store klassikere fra perioden 1870-1920, signert Mahler, Tsjajkovskij, Mussorgskij, Debussy, Ravel, Holst og Bruckner. Til tross for at han spiller musikk til mange av filmscenene, har Mjølhus ikke sett «Fuglene». Har har imidlertid sett et par andre Hitchcock-klassikere.

– Jeg har ikke sett den, og jeg sitter med ryggen til filmlerretet når vi øver. Dirigenten har en stor oppgave, som det ser ut som han mestrer godt. «Frenzy» synes jeg er god, men ikke «Psycho», selv om musikken i mordscenen er mesterlig.

Blodig alvor

FILMKONSERT: Oboist Angelika Renner (til venstre) og dirigent Gabriel Ortega i Tromsø Byorkester inviterer til en spesiell filmkonsert-opplevelse på Verdensteatret torsdag kveld. Fotomontasje: Richard Engh 

Alfred Hitchcocks film «Fuglene» blir regnet som en av Hitchcocks store mesterverk. Handlingen utspilles i den lille kystbyen Bodega Bay i California hvor det samler seg større og større flokker med fugler, både måser, gråspurv og kråker.

Det viser seg snart at fuglene angriper mennesker, og angrepene skjer med større og større antall fugler. For filmens hovedpersoner blir det blodig alvor.

Tromsø Byorkester er et amatørsymfoniorkester. Torsdag kveld slår bokstavelig talt 43 av orkesterets medlemmer an tonen på Verdensteatret.

Fugleskrekk

Det blir bare bare én forestilling på Verdensteatret, men i kveld er det mulig å få med seg generalprøven på UiT.

– Vi har åpen generalprøve i Auditorium 1 i Teorifagbygget. Vi bruker å ha fire produksjoner i året, og «Fuglene» er en av dem, sier Einar Mjølhus.

Synet av måser og kråker blir aldri det samme etter å ha sett «Fuglene», og det kan hende du tar deg en ekstra titt opp i lufta når du ser en flokk kråker eller måser...