Ukens matspalte:

Deilige danske «smørrebrød» smurt på hjemmebane

Denne uken skal vi meske oss med det beste fra det danske kjøkken – de deilige smørrebrødene.

KLASSIKER: «Dyrlægens Natmad» er et av de virkelig klassiske danske smørrebrødene – og består av leverpostei, og saltkjøtt som serveres med rødløk og sopp. Smørbrødet har sitt navn etter en dyrelege som bestilte dette hver kveld på restauranten «Oskar Danielsen» i København på 20-tallet. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Jeg er svært begeistret for de danske smørrebrødene.

«Danish open Sanwiches» går sin seiersgang over hele verden, og det popper også opp smørrebrødrestauranter her i Norge.

Men det er enkelt å lage de smurte delikatessene hjemme – og her er oppskriftene på flere av klassikerne.

«Dyrlægens natmad»

Skiver av dansk rugbrød

Skiver av leverpostei

Saltkjøtt eller tunge

Stekte skiver av sopp

Salat, rød løk i ringer


Smør rugbrødet med smør eller ribbefett. Legg på salat, tjukke skiver av leverpostei, soppskiver og løkringer. Kvern eventuelt over litt grov sort pepper. I den originale oppskriften har man en klikk aspik på toppen, men det er ikke nødvendig.

FRA BORNHOLM: «Sol over Gudhjem» – røket sild, reddik, løkringer og eggeplomme. 

«Sol over Gudhem»

Skiver av dansk rugbrød

Røkt sild (bøkling)

Reddik i tynne skiver

Rød løk i tynne skiver

Eggeplommer

Salat og hakket gressløk


Smør brødet og legg salat i bunnen. Fjern ryggbeinet på bøklingen og legg på fisken. Dekorer med reddik og rødløk, og topp herligheten med rå eggeplomme og finhakket gressløk.

Laks og Skagenrøre

FRA SKAGEN: Godt rugbrød, røket laks og Skagen-røre er hovedinngrediendene i denne klassiske smørrebrødvarianten fra nordspissen av Jylland. 

Grovt dansk rugbrød

Reker

Røkt laks i skiver

Hakkede kokte egg

Rød steinbitrogn

50/50 majones og crème fraîche

Litt sitronsaft og sennep

Finhakket dill og gressløk

Salat


Smør brødet og legg på salat og skiver av røkt laks.

Bland crème fraîche, majones, reker, rogn, hakkede egg, urtene og smaksett med sitron og sennep.

Klikk over rikelig med røren på brødskiven og topp med noen reker, en skje rogn og dusker med dill.

Sildesmørbrød

SILDESMØRREBRØD: De danske klassiske smørrebrødene er både velsmakende og vakre å se på. Dette er laget av rugbrød, tynne potet- og eggeskiver, rødløk, sild, rømme og finhakket gressløk. 

Dansk rugbrød

Biter av sursild

Kalde, kokte poteter

Kokte egg

Rødløk, salat, rømme, hakket gressløk.


Smør brødet og legg på tynne potetskiver, salat, eggeskiver og løk. Legg på sildebitene og topp med rømme og gressløk.

I glassene passer det – selvfølgelig – best med øl og dansk akevitt.

Vel bekomme!