Drømmestipendet deles hvert år ut til kulturtalenter mellom 13 og 20 år, fordelt på 100 kommuner. Siden 2004 har 1.500 unge kulturutøvere mottatt stipendet, som i år ble økt fra 10.000 til 15.000 kroner. Til sammen ligger det 1,5 millioner kroner i drømmestipendpotten.

Tromsøtalent

I Tromsø kommune var det i år fløytist Liv Maija Dominczak Gaiono (15) som fikk stipendet, som ble utdelt på kommunestyremøtet onsdag.

– Liv Maija er et bevis på at det nytter å satse på Kulturskole. Det er her hun har grunnlaget for sin musikalske karriere så langt, sa ordfører Kristin Røymo under utdelingen.

Det unge talentet har vært elev på Kulturskolen siden 2008, og har blant annet deltatt i prosjekter under ledelse av Kulturskolen og Tromsø ungdomssymfoniorkester på Nordlysfestivalen.

Andre milpæler som ble nevnt var opptak i Barratt Dues musikkprogram, deltakelse på Jazzfestivalen i Ribe, samt tre utvekslingsturer til Russland.

Hun har også deltatt i fløytekonkurranser regionalt og nasjonalt.

– Hun spiller gjerne på eldresentre, i konfirmasjoner, i bisettelser, på konferanser og skolekonserter. I morgen skal hun også spille på sin egen vitnemålsutdeling, sa Røymo, og gratulerte talentet med stipendet.

- Rørt

Vinneren selv var strålende fornøyd med tildelingen.

- Det kom som en overraskelse. Jeg ble litt rørt, for jeg har søkt mange år tidligere, men først nå fikk jeg stipendet. Det har vært mange år med arbeid, sier hun til iTromsø.

- Det kom som en overraskelse. Jeg ble litt rørt, for jeg har søkt mange år tidligere, forteller den 15 år gamle vinneren av Drømmestipendet.

Hun hadde en mistanke om at hun kunne få stipendet da hun ble invitert til å spille i kommunestyret.

- Da ordføreren introduserte meg, siterte hun fra søknaden min, så da tenkte jeg at det måtte være drømmestipendet. Det var gøy, medgir hun.

Stipendet skal 15-åringen bruke til reisevirksomhet og å spare til ny fløyte. De kan koste fra 20.000 kroner og oppover.

- Jeg er skikkelig lykkelig. Vet at stipendet kommer til å hjelpe med masse videre. Nå låner jeg en kulturskolefløyte, så det skal bli fint å kunne kjøpe en egen for å utvikle meg videre, forteller Gaiono.

Nytt av året er at kommunene kan nominere så mange utøvere de ønsker til Drømmestipendet, fordelt på kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og annet. Hvem som til slutt stiller som kommunens kandidat, blir etter omfattende juryarbeid avgjort av kulturskolens leder.

Kulturelt mangfold

Målet med både nominasjon og stipend er å motivere ungdom til videreutvikling, samt gi muligheten til å få oppfylt noen av sine kulturdrømmer.

– Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd er opptatt av å styrke det kulturelle mangfoldet over hele landet. Sammen har vi tro på at Drømmestipendet bidrar til at talentfulle ungdommer får inspirasjon, verdifull synliggjøring og oppmuntring til å dyrke talentet sitt. Samtidig fokuserer Drømmestipendet på viktigheten av at ungdom får gode rammer for kunst- og kulturopplæring i hjemkommunen sin, sier prosjektleder Lars Emil Johannessen i Norsk kulturskoleråd i en pressemelding.

Stipendmottakere som kan trekkes fram er Astrid Smeplass, Didrik Solli-Tangen, Ingebjørg Bratland, Heidi Ruud Ellingsen, The Black Sheeps, Kristian Kristiansen, Nora Foss Al-Jabri og fiolinistsøstrene Eldbjørg og Ragnhild Hemsing.

Tidligere mottakere i Tromsø kommune:

Harald Isachsen – 2009

Mimmi Tamba – 2010

Karianne Andreassen – 2011

Anna Vidje Tygesen og Ida Johanne Hessen – 2012

Elias Skogdal – 2013

Jørgen Hansen – 2015

Elias Lien – 2016

Solveig Skogdal – 2017