– Organisasjonen har lenge hatt et ønske om å få inn det arktiske i navnet, ikke minst fordi det passer bedre i forhold til oppdraget vårt. Også merkevaremessig tror vi navneendringen vil være klok, sier kommunikasjonssjef Lasse Jangås i NOSO på vegne av direktør Tor Lægreid.

Skjer mye i nord

Navneendringen vil skje fra årsskiftet og i forbindelse med at NOSO fyller ti år i 2019.

– Vi synes Arktisk Filharmoni er et bedre, enklere og mer beskrivende navn for hvem vi er.

Generalforsamlingen består av eierkommunene Tromsø og Bodø, og det var full enighet mellom de to byene om navneskiftet. Jangås viser til at det skjer mye i nord knyttet til det arktiske; Tromsø jobber for å bli arktisk hovedstad, mens Bodø vil bli europeisk kulturhovedstad.

– Det er mye som peker mot det arktiske begrepet, og det blir viktig med et navn tilpasset dette og som allerede er innarbeidet internasjonalt.

(for abonnenter)

ØNSKET LENGE: – Organisasjonen har lenge hatt et ønske om å få inn det arktiske i navnet, ikke minst fordi det passer bedre i forhold til oppdraget vårt, sier kommunikasjonssjef Lasse Jangås i NOSO.

Vil bli nasjonalorkester

At det er interesse for det arktiske i utlandet fikk NOSO oppleve sist høst da de gjestet Japan.

– Vi hadde konsert i Tokyo samme kveld som London Philharmonic Orchestra, men det var flere besøkende på vår konsert. Det henger nok sammen med interessen for Arktis og nordlyset.

NOSO blir i dag finansiert med 70 prosent støtte fra staten og 30 prosent fra kommunene Tromsø og Bodø og de tre nordligste fylkeskommunene. Nå jobber de for at staten dekker hele regningen for Arktisk Filharmoni i fremtiden.

– Vi jobber for å få status som nasjonalorkester, på linje med Oslo-Filharmonien og Bergen Filharmoniske Orkester. Vi ønsker å være et nasjonalorkester i nord, sier Lasse Jangås.

Møte om nytt konserthus

Onsdag formiddag møter representanter for Tromsø kommune, UiT, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) og Eiendomsspar embetsverket i Kulturdepartementet for å presentere konseptet for nytt konserthus i Mack Øst og flytting av Musikkonservatoriet til Mack-kvartalet.

– Vi får ikke møte den politiske ledelsen i departementet, og det er litt skuffet over, sier varaordfører Jarle Aarbakke i Tromsø kommune.