På havneterminalen står de besøkende for underholdningen

Det legges opp til spontane musikkopplevelser på Prostneset.

PARKERT PIANO: Kulturskolens prosjektleder Ulla Hansen (til høyre) viser hvordan det skal gjøres. Salgs- og markedsansvarlig på havneterminalen, Heidi Johnsen, sier hun er veldig fornøyd med tiltaket. 

kultur

Prosjektet «Parkert Piano» går ut på å plassere pianoer i offentlige rom rundt omkring i Norge, der instrumentene kan brukes fritt av forbipasserende.

Nå har Kulturskolen i Tromsø sørget for å skape et musikalsk pusterom på havneterminalen.

– Vi så en utlysning fra JM Norway, som står bak prosjektet, og tenkte at dette var noe for oss, forteller Ulla Hansen, prosjektleder for Kulturskolen.

Søknaden ble innvilget, og da det bare gjensto å finne en velegnet parkeringsplass, kom Kulturskolen fram til at den nye havneterminalen ville være perfekt.

– De hadde ikke åpnet ennå, men var veldig positive til prosjektet, sier Hansen.

Pianoet ble dermed avduket samtidig som terminalen ble innviet, og har nå blitt plassert på sin permanente plass i byggets andre plan.

Ikke redd for «herping»

Initiativtakerne har foreløpig plassert ut 18 pianoer i landet, blant annet på lufthavnene i de største byene.

Tanken med de parkerte pianoene er at de skal fungere som formidlingsarenaer for unge musikere og samtidig senke terskelen for å spille. Instrumentene er derfor åpen for allmenn benyttelse.

KONSERT: Her er ett av pianoene i bruk på Oslo Lufthavn Gardermoen. Instrumentene kan brukes fritt av alle.  Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo / Parkert Piano

Hansen tror likevel ikke den utsatte plasseringen vil føre til «herping» av pianoet.

– Jeg tror det vil bli tatt godt vare på, både av byens befolkning og de tilreisende, sier hun.

Kulturskolen vil også ta seg av løpende vedlikehold, og sørge for at tangentinstrumentet holder seg stemt.

Parkert i tre år

Instrumentene i prosjektet finansieres av Sparebankstiftelsen DNB. Etter tre år i det offentlige rom vil imidlertid søkerne få pianoene til odel og eie.

– Vi er usikre på om pianoet da vil flyttes til Kulturskolen, eller om vi skal la det stå på havneterminalen. De har et parkert piano på Finnsnes også, og de lot det stå, forteller hun.

Om man ønsker å bruke pianoet til små konserter er det ifølge Hansen selvsagt åpning for det, men hun anbefaler å avklare det med havneterminalen først.

– Bruk er åpent, så lenge det ikke er til sjenanse for noen. Det har faktisk vært en liten korkonsert der allerede, forteller hun.